Undgå ubudne gæster i juletræet
Dit juletræ kan gemme på alt fra biller til bladlus, når det kommer ind ude fra skoven. Men med et par simple råd kan du minimere insekterne i julestuen
Juletræet med sin pynt er en obligatorisk hyggespreder i mange danske hjem.
Men faktisk kan de knejsende graner være fyldt med kryb og kravl fra naturen, hvor de er groet.
Derfor får du her et par bud på, hvordan du kan slippe for skovens ubudne julegæster.
Tror det er forår
Hvis der pludselig kravler edderkopper, bladlus eller ørentvister på gulvet mellem alle julegaverne, så skyldes det blot, at insekterne tror, at det allerede er blevet forår.
Det forklarer Claus Schultz, der er teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse og formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.
- De har siddet ude i naturen og været mere eller mindre i hi. Men så mærker de varmen fra julestuen og begynder at drøne omkring, siger han.
Der er dog ingen grund til panik.
- Vi har altid nogle, der henvender sig og tror, at nu æder de hus og julegaver. Det gør de altså ikke, siger Claus Schultz og griner.
Giv juletræet lidt bank
Til gengæld lyder anbefalingen at banke juletræet hårdt mod jorden udenfor, så ryster man mange af dyrene af.
- Derefter kan du sætte det udenfor et par dage, inden du tager det ind i stuen. Spul eventuelt juletræet med en vandslange inden, siger den tekniske chef.
Skulle uheldet alligevel være ude, og der er julebal med insekter på gulvet, kan man svinge støvsugeren og huske at smide posen ud efter, så de ikke kravler op igen.
Man kan eventuelt også holde træet i en udestue, hvor det er knap så varmt, hvis det er muligt, lyder anbefalingen fra direktør i brancheforeningen Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen.
Hold træet friskt
Han forklarer, at der tidligere har været større forskel på økologiske og konventionelle træer.
Grundreglen er dog stadigvæk, at konventionelle juletræsproducenter bekæmper skadedyr og ukrudt med sprøjtemidler, mens økologiske juletræsproducenter som regel ikke gør.
- Og så vil jeg anbefale, at man holder træet frisk, siger han.
- Hvis du selv har fældet det, er det selvfølgelig nyskovet. Men har du købt det, er det en god idé at save en lille del af stammen og sætte træet i vand, indtil det skal ind.
Man kan med fordel bruge en juletræsfod med vand i, da et friskt træ ikke brænder, hvis der skal levende lys på, og uheldet er ude, lyder direktørens opfordring.
Ekstra kompost og brænde
Når så juletræet har pyntet og er blevet danset omkring, har Claus Jerram Christensen et sidste råd.
Har man en have, kan man skære grenene af bruge dem som kompost. Selve træet kan eventuelt bruges som brænde.
- Ellers kan du aflevere det på din kommunale genbrugsplads, hvor det efterfølgende bliver til grøn varme, siger direktøren.
Ifølge Danske Juletræer havner over halvdelen af træerne som biobrændsel, mens godt en fjerdedel ender som kompost.