Få ovnen ren efter julemiddagen
Julen kan blive en snavset affære for din ovn. Her er tips til at komme den fastbrændte julemad og andefedtet til livs
Efter en lang julemåned kan andefedt og flæskesteg sætte sit fedtede præg på din ovn.
Og hvis du ikke vil leve i duften af and eller have din bageplade godt klistret ind i fedt, får du her tips til at få den til at se ud som - næsten - ny.
Start med at skrabe alle løse rester af bageplader og riste samt bunden, fortæller Anne Grete Rasmussen, der er Videncentret Bolius' rengøringsekspert og indehaver af hjemmesiden FruGrøn.dk.
Brun sæbe og salmiakspiritus
- Læg bageplader, riste og sideribber i blød i noget vand med sulfo og måske lidt vaskesoda til dagen efter, siger hun.
- Er de rigtig snavsede, kan du smøre dem ind i fast brun sæbe og lægge dem i en sort plastpose en dag eller to udenfor. Er det helt grelt, kan du hælde en smule salmiakspiritus i også.
Det er vigtigt, at du husker at bruge handsker under hele seancen, og at du har vinden i ryggen, når du åbner posen igen, så du ikke indånder kemikalierne.
Når det kommer til selve ovnen, så skal du finde ud af, hvilken type du har, lyder det fra Anne Grete Rasmussen.
For har du eksempelvis en selvrensende ovn - pyrolyse - skal du finde instruktionerne frem og køre selvrensningsfunktionen, som forkuller alt på overfladerne og efterlader en masse støv, du kan feje væk.
God udluftning
- Sørg dog for at have god udluftning, når du gør det. Jeg ville nok også vente, til at gæsterne var gået, fortæller rengøringseksperten.
Har din ovn ikke en selvrensende funktion, så kan du smøre siderne i ovnen ind i brun sæbe og lade det sidde en dag. Igen skal du huske handsker.
- Vask den herefter af med en klud. Læg gerne plastik eller aviser på gulvet, så du fanger snavs og skidt, der skulle komme på gulvet, siger Anne Grete Rasmussen.
- Rengør herefter ovnglasset med en glasskraber, som ofte kan tage det meste. Du kan også bruge lidt vand og sulfo eller eventuelt en blød skuresvamp og noget skurecreme.
Kom i forkøbet
Ud over at trække i arbejdshandskerne og bruge et godt lag knofedt kan du også komme noget af rengøringen i forkøbet ved ikke at gøre ovnen beskidt til at starte med.
Det fortæller kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.
- Du kan bruge stegeposer, så ovnen ikke nødvendigvis bliver så beskidt. Og så har det også den fordel, at fjerkræet bevarer noget af fugten, siger Thomas Rønsch Toftdahl.
- Vær dog opmærksom på, at temperaturen i anden bliver højere, og at den derfor bliver hurtigere færdig. Så man kan nemt komme til at overtilberede den.
Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl skal du regne med at tage en halv time af stegetiden på en almindelig størrelse and ved at bruge stegeposer.