Tre måder at spise risengrøden dagen derpå

Resterne fra risengrøden kan nemt og hurtigt bringes i spil i både bagværk og som frossen dessert

Offentliggjort

Tre kreative måder at genbruge risengrødsrester

  • Resten af risengrøden kan forvandles til sprøde vafler, ifølge Lasse Skjønning Andersen fra Grød. Vaflerne får en lækker, fluffy konsistens indeni og er sprøde udenpå, hvilket gør dem til en favorit blandt børn.
  • Risengrødsrester kan også bruges til at lave glutenfri boller. Ved at erstatte hvedemel med rismel eller havremel, kan du skabe en dej, der er både velsmagende og glutenfri, ifølge Lasse Skjønning Andersen.
  • Thomas Thorius foreslår at fryse risengrød som små kugler, der kan dyppes i chokolade og serveres som en elegant nytårsdessert. Dette giver en sjov og innovativ måde at genbruge risengrød på.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Ved den sødeste grød kan du tro, at resterne af risengrøden kan blive til et væld af andre sager end de klassiske klatkager.

Her får du tre delikate bud fra Grød-stifter Lasse Skjønning Andersen samt kok og køkkenchef Thomas Thorius.

Sprøde vafler

Anbefalingen fra Lasse Skjønning Andersen, der er stifter af og direktør for restaurant- og produktkæden Grød, er, at du bruger resterne fra risengrøden til at kreere vafler.

- Ungerne herhjemme er glade for den tykke belgiske vaffel. Den får nærmest en risengrødsagtig konsistens indeni - fluffy og blød - mens den udenpå er dejligt sprød. Det er sindssygt lækkert, siger han.

Vaflerne laves langt hen ad vejen på samme måde, som når du laver klatkager, hvor grødresterne blandes med æg, mel og mælk. Lasse Skjønning Andersens vaffeldej består som regel af 50 procent grød.

Og i stedet for at smide blandingen på panden, hælder du den altså blot i et vaffeljern.

Risengrødsrester kan sagtens fryses ned, så du på et senere tidspunkt kan tage dem op og eventuelt bruge dem i forbindelse med bagning, fortæller Lasse Skjønning Andersen, der er stifter af og direktør for restaurant- og produktkæden Grød.

Glutenfri boller

Risengrødsrester fungerer ligeledes godt som base for en glutenfri bolledej, mener Lasse Skjønning Andersen.

- Du laver den, fuldstændig som du ville lave en almindelig dej med gær og glutenfrit bagepulver, og så kan du erstatte hvedemelet med rismel eller havremel, eller hvad du synes er lækrest melblandingsmæssigt, siger han.

Ifølge ham får du det bedste resultat ved at lade risengrøden fylde maksimum halvdelen af dejen.

- Grøden bidrager med masser af stivelse og fungerer rigtig godt i moderate mængder, lyder det fra Lasse Skjønning Andersen.

FAKTA: Skyl dine ris

Ris har et naturligt indhold af stoffet arsen, som i større mængder kan være kræftfremkaldende. Du kan reducere mængden af arsen i ris på følgende måder:

* Skyl risene godt, inden du laver mad med dem.

* Lad risene stå i blød i koldt vand et par timer i køleskabet, eller hæld kogende vand over risene, og lad dem stå i blød i 15-30 minutter.

* Du kan også koge risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Du behøver ikke både at sætte ris i blød og koge dem i for meget vand.

* Laver du risengrød ofte, kan du iblødsætte grødrisene i et par timer i køleskabet inden tilberedning.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Elegant nytårsdessert

Er du klar på at eksperimentere endnu mere, har Thomas Thorius, der er kok og køkkenchef hos Jespers Torvekøkken og er specialiseret i at reducere madspild, et godt bud.

Han fryser selv risengrød ned som små kugler, som han senere dypper i hvid chokolade og serverer som pynt på små petit fours til kaffen.

- Du kan også bruge dem til at lave en sjov dessert til nytår, siger Thomas Thorius.

De små risengrødskugler laves for eksempel med en isske. Herefter lægges de på en bagepapirsbeklædt bakke, der forsigtigt sættes ind i fryseren. Her får de lov til at fryse sig faste til dagen efter.

- Derefter kan du dyppe dem i det, du nu har lyst til, såsom chokolade. Det kan også være kirsebærsovs.

- Jeg kan rigtig godt lide at forny opskrifterne på den måde - at give gamle smage nye fortællinger, siger køkkenchefen.

Der er masser af stivelse i risengrød, hvilket gør den oplagt til at bage med, da den kan binde dejen sammen og give den en lækker tekstur.
Powered by Labrador CMS