Julemaden udsender skadelige partikler

Når ovn og komfur kører for fulde drøn juleaften, afgives der et væld af sundhedsskadelige partikler i hjemmet. Nu kommer eksperter med vigtig påmindelse.

Offentliggjort

Vigtigheden af korrekt brug af emhætten under madlavning

  • En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut afslører, at mange danskere slukker for emhætten på grund af støj, selvom madlavning udsender skadelige partikler. Disse partikler kan være lige så skadelige som dem fra brændeovne og stearinlys.
  • Eksperter anbefaler at tænde emhætten ti minutter før madlavning og lade den køre en halv time efter for at minimere partikelforurening. Det er også vigtigt at bruge emhætten ved brug af apparater som airfryere og brødristere, der genererer skadelige partikler.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

En duft af brunt og brændt bør forbindes med alt andet end julehygge.

Tilberedningen af andestegen og de brunede kartofler udsender nemlig et væld af partikler, der kan skade helbredet.

Derfor er det et problem, at hver femte dansker slukker for emhætten, fordi den larmer. Det konkluderer Teknologisk Institut i en ny undersøgelse af vores emhættevaner.

Interessant 

- Det er interessant, at danskerne generelt interesserer sig mere for sundhed og indeklima, men paradoksalt nok ikke bruger emhætten på grund af støj, siger Christian Grønborg Nicolaisen, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut, og uddyber:

- I løbet af de senere år har danskerne forstået, at brændeovne og stearinlys afgiver skadelige partikler, men vi skal også forstå, at madlavning er forbundet med partikelforurening.

Han henviser til studier fra Nottingham University i England, der viser, at fine partikler i hjemmet hører til blandt de mest skadelige luftforureninger for menneskers helbred. Forskerne peger i den forbindelse på madlavning som en af de primære kilder til disse fine partikler.

Forskning viser, at der under madlavning bliver afgivet ultrafine partikler til luften, som kan være skadelige for helbredet.

Opstår under stegning 

Faktisk vurderes det, at partikelkoncentrationen ved madlavning er op til 20 gange højere, end den koncentration, man ser ved en stor skovbrand, hvor man blive bedt om at lukke vinduerne.

Partiklerne opstår primært, når du steger noget, eller når du skruer godt op for ovnen, fortæller Andreas Egholm Nielsen, der er konsulent ved Teknologisk Institut.

- Du skal ikke være bekymret, når du for eksempel koger pasta, fordi det her er ren fugt, der stiger op fra gryden. Partiklerne kommer, når du steger en bøf ved høj varme på panden, eller har ovnen kørende på en høj temperatur, siger han.

Gælder om begrænsning 

Emhætten er derfor din bedste ven, når det gælder om at begrænse den usynlige forurening, der hvirvler rundt i køkkenet og videre til husets andre rum. Teknologisk Institut råder til, at du tænder den ti minutter før, du begynder at lave mad, og at du lader den køre en halv time efter.

- Det er særligt vigtigt, at du lader emhætten være tændt efter madlavningen, for så opfanger den mange flere af partiklerne, der er blevet genereret i dit køkken. Slukker du emhætten med det samme, flyver de stadig rundt i hjemmet, lyder det fra Andreas Egholm Nielsen, der selv har det som en vane, at emhætten kører, indtil han er færdig med at spise.

- Det plejer at passe med de 30 minutter, siger han.

FAKTA: Støj har betydning for emhættebrug

* Teknologisk Institut har i forbindelse med projektet Fremtidens Grønne Emhætter undersøgt emhættevanerne i Danmark og en række andre lande.

* Undersøgelsen omfatter videooptagelser, interviews og en spørgeskemaundersøgelse blandt næsten 300 deltagere fra Danmark, Tyskland, Frankrig og Sverige.

* Resultaterne viser, at 8 procent af respondenterne slet ikke bruger deres emhætte.

* 53 procent siger i undersøgelsen, at de nogle gange skruer ned, når emhætten larmer.

* 17 procent siger, at de ofte slukker helt for emhætten på grund af støj.

Kilde: Teknologisk Institut.

Skru op for emhætten, hvis det lugter kraftigt, når du laver mad. Det er nemlig et tegn på, at den ikke får suget nok af dampen til sig.

Luft ud 

En anden vigtig tommelfingerregel er at skrue op for emhætten, hvis hjemmet fyldes med en kraftig lugt af mad, mens du kokkererer. Åbn også gerne et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis du ikke har anden ventilation.

Derudover er det ikke kun relevant at tænde for emhætten, når du har gang i komfuret og ovnen. Den skal også tændes, når du laver mad i airfryeren eller rister boller på brødristeren.

- Alle apparater, der varmer ting op i en grad, at de steger eller rister maden, genererer partikler, der kan være skadelige. Og hvis du ikke bruger dine kogeplader, er det oplagt at rykke airfryeren eller brødristeren ind under din emhætte, siger Andreas Egholm Nielsen.

Alle apparater, der kan stege eller riste mad, udsender sundhedsskadelige partikler. Derfor skal emhætten også være tændt, når du for eksempel laver mad i en airfryer.
Powered by Labrador CMS