Eksperter: Spidskandidat har misbrugt EU-midler

Christel Schaldemoses EU-finansierede busreklamer fra december 2023 har “karakter af valgkampagne”, og derfor er de i strid med reglerne, vurderer to eksperter

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie af: 24syv

Socialdemokratisk gruppeformand i Europa-Parlamentet og spidskandidat til det kommende EP-valg, Christel Schaldemose, har anvendt EU-midler fra S&D-gruppen til at finansiere busreklamer med et billede af hende selv og sloganet “Arbejder for et tryggere EU”.

Det bekræfter Christel Schaldemoses sekretariatschef Maj Louise Jensen Christensen over for ‘Blåt Bælte’ på 24syv.

“Bussiderne er finansieret gennem de informationsmidler, vi får fra S&D -guppen i Europa-Parlamentet, også kaldet 400-midlerne”, oplyser Maj Louise Jensen Christensen i et skriftligt svar.

I strid med reglerne

Men det er imod reglerne for finansiering med de såkaldte 400-midler. 

Det vurderer
Roger Buch, der er forsker og kommunalekspert ved Gravercentret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Udgangspunktet er, at midlerne skal bruges til information om arbejdet i Europa-Parlamentet.

- Busreklamer som denne bidrager efter alt at dømme på ingen måde til information om arbejdet i Europa-Parlamentet, men alene til promovering af det enkelte medlem af Europa-Parlamentet og dermed til deres valgkampagne – altså netop det, som midlerne ifølge reglerne ikke skal bruges til, fortæller Roger Buch til ‘Blåt Bælte’ på 24syv.

Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

Anden ekspert enig

Ekspert i offentlig forvaltning stemmer i

Bent Bent Greve, der er Ph.d i offentlig forvaltning og professor ved RUC med speciale i EU, vurderer også, at kampagnen er i strid med reglerne.

- Det afgørende er, om det minder om valgkamp. For så er det ikke omfattet af det man - ifølge reglerne - må bruge pengene til. På den baggrund mener jeg, at kampagnen ikke overholder reglerne.

- Er godkendt

Som svar på kritikken henviser Christel Schaldemoses sekretariatschef til en forhåndsgodkendelse fra S&D-gruppen, der administrerer midlerne og afrapporteringen.

- Bussiderne er ligeledes godkendt af S&D-gruppen, og bussiderne lever dermed op til S&D-gruppens og Europa-Parlamentets regler for brug af midlerne, oplyser Maj Louise Jensen Christensen til ‘Blåt Bælte’.

Ikke den eneste sag

Frihedsbrevet kunne i december sidste afsløre, at også Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne havde brugt 400-midler på valgkampsmateriale. 

Powered by Labrador CMS