Varsler: "Kan starte ny verdenskrig"

Højtstående embedsmand i Nordkoreas militær advarer om russisk gengældelsesangreb

Udgivet Opdateret

Det er kritisabelt, at USA fortsætter med at øge sin militære støtte til Ukraine.

Sådan lyder det mandag i en udtalelse fra Pak Jong-chon, en af de mest højtstående ledere i det nordkoreanske militær, skriver det nordkoreanske statsmedie KCNA.

Rusland har ret til at udføre gengældelsesangreb ifølge Pak Jong-chon, der henviser til, at USA for nylig har givet Ukraine lov til at bruge amerikanske våben til at angribe militære mål i Rusland.

Har indgået aftale

Pak Jong-chon tilføjer, at USA risikerer at provokere Rusland til at sætte hårdt mod hårdt og dermed potentielt forårsage en "ny verdenskrig".

Udtalelsen kommer, efter at Nordkorea og Rusland sidste uge indgik en aftale om blandt andet gensidig hjælp i tilfælde af angreb på den ene part.

Det skete, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, besøgte den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i hovedstaden Pyongyang.

Ifølge Pak Jong-chon risikerer USA at provokere Rusland til at sætte hårdt mod hårdt og dermed potentielt forårsage en "ny verdenskrig". (Arkivfoto).

Afviser handel

USA og Sydkorea har beskyldt Nordkorea og Rusland for at bryde folkeretten ved at handle med våben med hinanden.

Det har Rusland og Nordkorea afvist at have gjort.

Avisen The Washington Post skrev lørdag, at Rusland muligvis har modtaget omkring 1,6 millioner artillerigranater fra Nordkorea.

Kan være startskuddet

Vurderingen er på baggrund af data fra den amerikanske forskningsorganisation C4ADS.

Diverse internationale analytikere vurderer, at den nylige aftale mellem Rusland og Nordkorea kan være startskuddet til yderligere våbenhandel.

Fordømmer samarbejde

Sydkorea, USA og Japan er mandag gået sammen om en udtalelse, hvori landene fordømmer samarbejdet mellem Nordkorea og Rusland.

Ifølge den sydkoreanske tv-station TV Chosun har Nordkorea planer om i næste måned at sende ingeniører og bygningsarbejdere fra militæret til en række af de områder, som Rusland har besat i Ukraine.

Powered by Labrador CMS