Uhyggeligt: Så farlige er online-varer
Masser af varer fra kendte online-markeder er direkte farlige
En undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at 90 procent af 100 indkøbte produkter fra onlinemarkedspladser ikke lever op til EU-reglerne for produktsikkerhed.
Produkterne er tilfældigt udvalgt inden for produktkategorier som legetøj, elprodukter, små maskiner og personlige værnemidler, da det er produktkategorier, som rigtigt mange forbrugere vælger at købe online.
Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Direkte farlige
40 produkter blev testet, og af dem fejlede 29, mens 19 produkter var decideret farlige.
-Resultaterne er uacceptable og understreger helt tydeligt de udfordringer, som man ser i lignende undersøgelser af produkter fra onlinemarkedspladser. Onlinemarkedspladserne kan på flere måder sammenlignes med et kræmmermarked, der lejer stadepladser ud til selvstændige forhandlere.
- Det gør det svært at placere et ansvar hos dem. Men vi vil gå helt til kanten af de lovgivningsmæssige rammer, som vi har, siger vicedirektør Kirsten Wilbour Dam Christiansen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Pålægger ansvar
Ny lovgivning om produktsikkerhed og om digitale tjenester giver nu myndighederne og EU flere muligheder for rent faktisk at pålægge et ansvar, når produkter købt på onlinemarkedspladser er ulovlige eller farlige.
Men med millioner af produkter til salg kan myndighederne ikke kontrollere alt, og derfor har forbrugerne også et ansvar for deres egen sikkerhed.
Der er en risiko
-Det er helt afgørende, at forbrugerne er opmærksomme på, at der kan være en risiko ved de produkter, de køber på en onlinemarkedsplads. Denne gang var det Sikkerhedsstyrelsen, der konstaterede de mange produkter med fejl og mangler.
Men det kunne lige så godt have været forbrugere, der fik stød af et farligt elprodukt eller et barn, der var ved at blive kvalt af en løs del fra et stykke legetøj, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.
Fortsætter kontrol
Sikkerhedsstyrelsen vil fortsætte kontrolindsatsen på onlinemarkedspladser i 2025. Der skal både følges op på, at de produkter, der er fundet ulovlige i 2024, ikke dukker op igen og kontrolleres nye produkter.
De kommende indsatser på onlinemarkedspladser vil blive understøttet og suppleret af en taskforce, der netop er nedsat på tværs af myndigheder og organisationer. Taskforcen skal danne fælles front mod salg af farlige og ulovlige produkter på onlinemarkedspladserne.