Nervøse bolig-ejere tør ikke lade være
Forsøger at dække sig ind bedst muligt
Ekstreme vejrforhold med skybrud og oversvømmelser har de seneste år ført til ubehagelige overraskelser. Flere boligejere har oplevet oversvømmede kældre, gennemblødte møbler og ødelagte gulve.
Den øgede mængde vand har man også kunnet mærke hos forsikringsselskaberne.
To af landets største forsikringsselskaber - Alm. Brand og Tryg - har set en stigning i antallet af boligejere, som vælger at udvide beskyttelsen af boligen mod vandskader.
Vådeste år
- Både 2023 og 2024 er nogle af de vådeste år, der nogensinde er blevet målt i Danmark, fortæller skadedirektør i Alm. Brand Lis Katz Krefeld og uddyber:
- Og det gør jo, at vi ser en helt klar tendens til, at danskerne bliver meget mere opmærksomme på de risici, som voldsomt vejr medfører.
Hos Alm. Brand er andelen af husforsikringskunder, der også har tegnet en udvidet vandforsikring, steget fra 57 procent af kunderne i 2021 til 73 procent i 2024.

Steget med 25 procent
Hos Tryg er andelen af kunder med udvidet beskyttelse mod vand steget fra 45 procent af kunderne i 2021 til 75 procent i 2024.
Det oplyser forsikringsselskaberne, der tilsammen har flere hundrede tusinde kunder med husforsikringer.
Den typiske dækning i en udvidet vandforsikring er blandt andet pludselig vandskade efter regn og sne samt opstigning af kloak- eller grundvand.
- Det vil måske komme bag på nogle, men har man ikke tegnet en udvidet vandforsikring, vil vandskader forårsaget af skybrud eller kloakvand typisk ikke være dækket, siger Lis Katz Krefeld.
Tilstrækkeligt forsikret
Som boligejer bør man undersøge, om man er tilstrækkeligt forsikret mod vand, vurderer skadedirektøren.
- Det er klart, at det vil være individuelt, hvor meget man har behov for at beskytte sin bolig mod vand, siger hun.
Der er eksempelvis forskel på, om boligen er et hus med kælder tæt på kysten eller en ejerlejlighed på tredje sal midt i København.
Som lejer vil bygningen være dækket af udlejerens husforsikring, men den dækker ikke lejerens personlige ejendele kaldet indbo.

Vigtigt at forbygge
Ifølge Lis Katz Krefeld er det også vigtigt at forebygge skader. Det kan være ved at vedligeholde afløb og tagrender regelmæssigt, så vandet kan ledes væk.
En anden overvejelse kunne være at få installeret et højvandslukke, der forhindrer tilbageløb af kloakvand ind i bygningen ved høj vandstand.
- Og har man gamle billeder, dokumenter og andet uerstatteligt, bør man sikre sig, at de er beskyttet, hvis vand trænger ind i boligen, siger hun.
De seneste år har forsikringsselskaberne modtaget flere anmeldelser om vejrskader.
35 procent stigning
Hos Tryg har de set en stigning på 35 procent i vejrskader, der er dækket af udvidet vandforsikring.
Det fortæller Carsten Hvass-Nielsen, som er skadedirektør i Tryg.
- Det er situationer, hvor vandet trænger ind i bygningen gennem fundament, kældergulv, kældervægge eller tagkonstruktioner og forårsager skade på trægulve, lofter eller vægge, siger han.
I de situationer kan der være behov for hjælp til affugtning, at få støvsuget vand op eller hjælp til skimmelsanering.
