VIDSTE DU DET?

Det skal du vide før skiferien

Forskellige lande har forskellige regler, der kan føre til ærgerlige bøder på skiferien, hvis ikke du er opmærksom

Offentliggjort

Vigtige regler for skiferien i Italien og Østrig

Når du planlægger skiferie i Italien, er det vigtigt at være opmærksom på de lokale regler, såsom kravet om ansvarsforsikring. Manglende dokumentation kan resultere i inddragelse af liftkortet, og det er også ulovligt at stå på ski med en promille over 0,5.

I både Italien og Østrig er det lovpligtigt for børn at bære skihjelm, hvilket gælder for alle under 18 år i Italien og op til 15 år i Østrig. Det er også vigtigt at kende færdselsreglerne, især motorvejsafgifterne i Schweiz og Østrig, for at undgå uventede bøder.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Skal skiferien gå uden for meget slinger i slalommen, er det vigtigt at tjekke op på de lokale regler, der gælder i det land, du og familien drager til.

For eksempel har man i Italien for få år siden skærpet lovgivningen for din færd ned ad pisterne. Blandt andet er det et krav, at du har en ansvarsforsikring.

- Det vil sige, at hvis man bliver udtaget til kontrol og ikke har et bevis for, at man har en ansvarsforsikring, så kan man få inddraget sit liftkort, fortæller Anne Garde Slothuus, som er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen, der hører under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

Inden skiferien er det en god idé at tjekke op på, om din rejseforsikring dækker denne form for ferie. Nogle selskaber kræver, at man tegner en udvidelse af rejseforsikringen, fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen.

Kontakt forsikringen 

Hun anbefaler, at du kontakter dit forsikringsselskab i god tid inden afrejse og beder om en blanket med dokumentation for din ansvarsforsikring. Blanketten skal du printe ud og medbringe på turen.

I Italien er det i øvrigt også ulovligt at stå på ski med alkohol i blodet. Grænsen ligger som i trafikken på 0,5 promille, og der vanker bøder, hvis du bliver snuppet.

Derudover skal børnene have skihjelm på. Det er et lovkrav for alle under 18 år i det italienske. En lignende regel har man i Østrig, hvor hjelm er lovpligtigt for børn op til 15 år.

Færdselslovgivningen 

Ud over reglerne på selve skisportsstedet er det vigtigt at undersøge færdselslovgivningen for de lande, du kommer igennem på vej til destinationen, hvis rejsen foregår på fire hjul.

Hos den europæiske forbrugermyndighed, Forbruger Europa, modtager man i hvert fald hvert år en god portion sager, hvor danskere får tilsendt bøder i postkassen efter den lange køretur til og fra skiferien.

- Vores erfaring er, at det er vigtigt at være obs på motorvejene i Schweiz, Østrig og Italien, fordi der især i de lande er forskellige typer af afgifter og bøder, som vi bruger en del energi på at vejlede forbrugere omkring efterfølgende, fortæller Lars Arent, der er direktør i Forbruger Europa.

En række lande kræver, at du har vinter- og sikkerhedsudstyr med i bilen. Derfor er der vigtigt at tjekke op på de lokale regler inden skiferien.

FAKTA: Husk vinterdæk på dytten

* I Sverige er det lovpligtigt at køre med vinterdæk fra 1. december til 31. marts, når der er vinterføre. Vinterdækkene skal bære det særlige snefnug-symbol.

* I Norge er det ikke lovpligtigt at have vinterdæk på, men det er et krav, at du har snekæder i bilen.

* Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på i Schweiz, men du kan få bøder, hvis du hindrer trafikken og ikke har vinterdæk på bilen.

* Tyskland kræver vinterdæk, når der er vinterføre på vejene. Ligesom i Sverige skal dækkene bære snefnug-symbolet.

* I Østrig siger loven, at du skal have vinterdæk på i perioden fra den 1. november til den 15. april, når der er vinterføre.

* Italien har som udgangspunkt ikke krav om, at du skal have vinterdæk på bilen. Men i nogle områder er der regler for det. For eksempel i Aostadalen, hvor bilen enten skal være udstyret med vinterdæk eller have snekæder med i perioden fra 15. oktober til 15. april.

Kilde: FDM, bilejernes interesseorganisation.

Bliver overrasket 

Ifølge ham bliver en del danskere overraskede over, at nogle lande kræver betaling for kørsel på motorveje. I Østrig og Schweiz kan du for eksempel blive bedt om at sætte et særligt mærkat i ruden, som scannes på vejene.

- Det kommer der en del sager ud af med folk, der hævder, at de har haft et mærkat, men alligevel har fået en bøde, siger Lars Arent.

Han råder til, at du undersøger, om afgifterne for at køre på vejene kan betales på forhånd online. På den måde slipper du for eventuelle problemer, der kan opstå ved at betale undervejs.

Uanset om du gør det ene eller det andet, er det vigtigt altid at gemme kvitteringerne, så du efterfølgende kan bevise, at du har betalt.

Flere europæiske lande har såkaldte miljøzoner. Det betyder blandt andet, at du skal have en gyldig tilladelse for at køre på vejnettet i bestemte områder.
Powered by Labrador CMS