Derfor eksploderede flaske ved kemishow med børn

Undersøgelse afslører, hvorfor det gik galt på Tønder Bibliotek

Offentliggjort Sidst opdateret

Eksplosion på Tønder Bibliotek

En forkert flaske anvendt under et kemishow på Tønder Bibliotek forårsagede en eksplosion, hvilket resulterede i skader på en 22-årig mand og tre børn.

Efter hændelsen vil kemishowet på Aalborg Universitet gennemgå alle forsøg og sikkerhedsforskrifter for at forbedre sikkerheden og undgå lignende fejl i fremtiden.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det var en forkert flaske, der lørdag blev brugt under et kemishow på Tønder Bibliotek og udløste en eksplosion.

Det konkluderer institutleder Kim Lambertsen Larsen, Aalborg Universitet, efter at have kigget nærmere på, hvad der gik galt under showet, der blev udført af studerende fra universitetet.

Eksplosionen skete i forbindelse med et forsøg, der kaldes "Ånden i flasken". Her skaber en kemisk reaktion en sky af gas, som under normale omstændigheder vil flyve ud af flasken.

- Det har vist sig, at der blev anvendt en forkert flaske. Vi har brugt en flaske med skruelåg, der ikke tillader gassen i flasken at slippe ud.

22-årig alvorligt kvæstet

- Efter forskrifterne skulle vi have anvendt en flaske med korkprop, siger Kim Lambertsen Larsen.

En 22-årig mand, der udførte forsøget, fik skader på begge hænder og blev indlagt på sygehuset.

Der er sket en eksplosion under et kemishow på Tønder Bibliotek lørdag.

Også tre børn blev ramt af glasskår og kom lettere til skade.

Den 22-årige studerende fra Aalborg Universitet er ifølge institutlederen udskrevet igen og har det efter omstændighederne godt.

Ikke første gang

Lørdag var ikke første gang, den forkerte flaske blev anvendt i forbindelse med forsøget. 

Men hvor lang tid, flasken har været anvendt, har institutlederen ikke et overblik over.

- På et tidspunkt har man skiftet fra flasken med korkprop til flasken med låg. Det har dannet præcedens for den måde, man har udført forsøget på.

Gennemgår alle forsøg

- Det er en fejl i overleveringen. Vi ved ikke, hvornår den er opstået eller hvorfor, men vi kan bare konstatere, at fejlen er opstået og på mærkværdig vis er blevet den måde, man har udført forsøget på, siger Kim Lambertsen Larsen.

Kemishowet vil ifølge institutlederen gennemgå alle forsøg og sikkerhedsforskrifter på baggrund af hændelsen.

- Vi kommer til at arbejde med øget træning, øget uddannelse af de kemishowansatte, og vi kommer til at arbejde med systematisk at fange fejl, så de ikke får love at leve i den her organisation, siger han.

- Det er mit ansvar

Arbejdstilsynet var efter hændelsen på biblioteket for at foretage undersøgelser. Også politiet har ifølge institutlederen spurgt ind til sagen.

Hvis der skal placeres et ansvar, vil det ifølge institutlederen ligge hos ham.

- Det er mit ansvar, at vi har strukturer, så medarbejdere er instrueret sikkerhedsmæssigt til at kunne arbejde forsvarligt. Båden inden for og udenfor huset. Så hvis et ansvar skal placeres, er det hos mig, siger han.

Powered by Labrador CMS