Medie: Trump mere end fordobler sit krav til NATO-lande
Trump er klar til at lægge yderligere pres på Nato-lande for at øge forsvarsudgifter, erfarer medie
Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, vil have Natos medlemslandes forsvarsudgifter øget til fem procent af bnp.
Det skal Trump-ansatte, der forbereder overgangen til hans anden embedsperiode, have gjort klart i samtaler med europæiske embedsmænd.
Det erfarer Financial Times fredag på baggrund af to anonyme kilder, der kender til samtalerne.
Det er uvist, om Trump reelt ønsker så højt et niveau, eller om det er led i en forhandlingstaktik.
Ligger selv under det niveau
Estimater fra den vestlige militæralliance fra juli 2024 viser, at Polen står til i år at få de største forsvarsudgifter som andel af landets bnp - nemlig 4,1 procent. Det skriver BBC.
USA ligger på 3,4 procent, altså et godt stykke under det tal, som Financial Times erfarer, at Trump vil kræve.
Forsvarsalliancen har aktuelt en målsætning om, at medlemslandene hvert år skal bruge mindst to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvar. Men der har på seneste været debat om, hvorvidt det mål skal øges.
Vil måske nøjes med mindre
En person siger til Financial Times, at Trump måske vil gå med til et krav på 3,5 procent. Samme person siger også, at Trump vil knytte spørgsmålet om forsvarsudgifter sammen med mere fordelagtige handelsforhold for USA.
I november sagde den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), at Danmark allerede køber stort ind i USA.
- Danmark er oppe på 2,37 procent af bnp, og meget af det dækker over materielanskaffelser, hvor der står USA på en del af det, sagde Løkke.
Lagde pres på
Endnu en anonym person siger til Financial, at der som minimum vil komme et mål på tre procent ved et Nato-topmøde i juni næste år.
Trump indsættes 20. januar som amerikansk præsident.
I sin første embedsperiode som præsident i USA lagde Donald Trump stort pres på Nato-lande, der brugte mindre end to procent af deres bnp på forsvar.
Fortsætter angiveligt støtte til Ukraine
Mark Rutte, som siden oktober har været generalsekretær for Nato, gav for nylig Trump ret i, at udgifterne skal op.
Bnp, bruttonationalprodukt, er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det.
Af Financial Times-artiklen fremgår det også, at USA vil fortsætte militærstøtte til Ukraine. Det erfarer mediet på baggrund af tre anonyme kilder.
Ønsker hurtig fredsløsning
Der har været stort internationalt fokus på, hvilken linje Trump lægger i spørgsmålet om Ukraine.
Donald Trump har i valgkampen fastslået, at han ønsker en hurtig fredsløsning i Ukraine.
Han har også skabt usikkerhed om, i hvilket omfang amerikansk militærstøtte - som har afgørende betydning for Ukraines evne til at forsvare sig - vil fortsætte.