Titusinder ramt: Undgå dobbelskat
De fleste har en ratepension, som de indbetaler til. Men titusinder risikerer hvert år at skulle betale dobbeltskat, fordi de indbetaler for meget på den
Hvert år er der titusinder af danskere, som risikerer at blive ramt af en dobbeltbeskatning på pensionen, fordi de overser, at de har indskudt for store beløb på deres pensionsordninger.
Og flere kan stå med det problem i den kommende tid, da der er tårnhøj beskæftigelse.
Det forklarer chefkonsulent ved revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.
- Jo flere, der er i beskæftigelse, desto flere er der, som indbetaler store beløb til pension. For danskerne er vilde med at spare op til pension, siger han og fortsætter:
- Og det er positivt. Men det er skrækkeligt, at så mange ikke får læst deres årsopgørelse og derfor ikke opdager, at de har indbetalt for meget.
80 procent i skat
Indbetalinger til ratepensioner er fradragsberettigede. Men der er et maksimalt beløb, du kan indbetale hvert år. I år er det 63.100 kroner.
Hvis du overskrider dette beløb, risikerer du at blive dobbeltbeskattet, fordi du ikke kan få fradrag.
- Første gang, der betales skat, er, når pengene tjenes, og anden gang er, når de udbetales som pension. Det kan i værste fald betyde en samlet skat på op mod 80 procent, forklarer Henning Boye Hansen.
- Et eller andet sted er det grotesk, at man gerne vil indskyde ekstra på sin pension, men så ender med at skyde sig selv i foden.
404 millioner kroner mere
Vi har i 2023 indbetalt næsten 153 milliarder kroner til vores pensionsordninger ifølge tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.
Samme år var der 39.400 personer, som tilsammen indbetalte 404 millioner kroner mere, end de kunne få fradrag for.
Det stemmer overens med det antal danskere, som ifølge Skattestyrelsen hvert år risikerer at betale skat to gange, fordi de har indbetalt for meget på deres ratepension.
Problemet opstår typisk, hvis du har skiftet job, har flere arbejdsgivere eller har en privat ratepension, du indbetaler på.
Det fortæller seniorøkonom hos Danica Pension Britt Dinesen Christiansen.
Vær opmærksom på
- Har man skiftet job midt i året og samtidig skiftet pensionsselskab, bør man gøre sit nye pensionsselskab opmærksom på, at man har indbetalt til en ratepension i sit tidligere pensionsselskab, siger hun.
Hvis du ender med at indbetale for meget på din ratepension, vil det fremgå af din årsopgørelse til marts under afsnittet "Vær opmærksom på".
- Man kan så vælge at få det, der er indbetalt for meget, overført til en livrente og derved opnå fradraget. Ellers kan man i stedet vælge at få pengene udbetalt til sin bankkonto, siger Britt Dinesen Christiansen.
Hvis du sparer op til pension gennem en livrente, skal du være opmærksom på, at der er fuldt fradrag for indbetalingerne, så længe de kommer fra en arbejdsgiver.
Livsvarig rente
Men for private indbetalinger er der ifølge Skattestyrelsen som hovedregel et loft på 58.100 kroner i 2024.
Livrente kaldes også livsvarig rente, fordi pensionsordningen sikrer dig en månedlig indtægt, fra du går på pension til resten af livet.
Britt Dinesen Christiansen anbefaler, at du tager fat i din bank eller dit pensionsselskab for at høre, hvilke muligheder du har, hvis det viser sig, at du har indbetalt for meget på din ratepension.