Her går det ofte galt i årsopgørelsen
Dette bør du være særligt opmærksom på din årsopgørelse, der netop er blevet tilgængelig på SKAT
Der er særligt en gruppe danskere, der oplever udfordringer, når årsopgørelsen hvert år lander.
Og det er dem, der har haft en økonomisk tilknytning til udlandet i det forgangne år.
Det fortæller chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.
- Erfaringsmæssigt er det oftest dem, der havner i problemer med skatten, siger han.
Det kan for eksempel være, at du har arbejdet eller har en bankkonto i udlandet, ejer en feriebolig i et andet land eller har investeret via en udenlandsk platform.
Ifølge Henning Boye Hansen opstår problemerne, fordi de danske skattemyndigheder ikke automatisk modtager oplysninger om økonomiske aktiviteter i udlandet.
- Særligt unge føler sig mindre bundet af landegrænser og bevæger sig hjemmevant rundt på nettet. De kan vælge udenlandske investeringsplatforme, der fanger deres interesse, hvad enten det er aktier, bitcoin eller noget helt andet, siger han.
- Men de platforme underretter ikke Skattestyrelsen. Så det skal man som investor selv gøre inden 1. juli efter købsåret. Og det kan have store konsekvenser, hvis man glemmer at gøre det.
Adskillige skrækhistorier
For at motivere investorer til at huske at indberette deres udenlandske investeringer findes der en regel om, at tab på de investeringer kun giver ret til skattefradrag, hvis købet er blevet indberettet inden fristen 1. juli.
- Der er adskillige skrækhistorier om folk, som har måttet betale skat af penge, de aldrig har tjent, fordi de ikke har indberettet købet rettidigt, siger Henning Boye Hansen.
Hvis du har arbejdet og tjent penge i udlandet i 2024, skal du også huske at oplyse din indkomst i årsopgørelsen.
- Det gælder også, selv om man har betalt skat i det land, man har arbejdet. Når man har bopæl i Danmark, skal udenlandsk løn med på den danske årsopgørelse, siger han.
Det skyldes, at du som udgangspunkt skal betale dansk skat af indkomsten.
Nogle boligskatter kan modregnes
Ejer du en ejendom i udlandet, skal du betale dansk ejendomsværdiskat, som hvis den lå i Danmark. Ejendommens handelsværdi skal oplyses hvert år.
- Nogle af de udenlandske boligskatter kan dog modregnes i den danske skat, siger han.
Der findes ikke præcise tal på, hvor mange danskere der ejer en feriebolig i udlandet. Men BDO anslår, at der er tale om op imod 50.000 personer.
- Vi ser både folk, der betaler for lidt og for meget i dansk ejendomsværdiskat, fordi det er så teknisk kompliceret at udregne, siger Henning Boye Hansen.
Ifølge Skattestyrelsen er sidste frist for at rette i årsopgørelsen for 2024 torsdag 1. maj 2025. Rettelser kan påvirke eventuel restskat eller overskydende skat.