Styrelser advarer om brandfarlig adfærd med elektronik

Flere brande opstår i forbindelse med opladning. Det får styrelser til at advare om farlige vaner i hjemmet

Offentliggjort

Advarsler om brandrisiko ved opladning af elektronik

  • Halvdelen af befolkningen har usikre vaner ved opladning af elektronik, hvilket kan føre til brand. Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen advarer mod brug af uoriginale og beskadigede opladere.
  • En ny undersøgelse viser, at 61% oplader om natten, og mange ignorerer risikoen ved at oplade tæt på brandbare materialer. Styrelserne har lanceret en kampagne for at fremme sikker opladning.
  • Danskerne opfordres til at bruge originale og ubeskadigede opladere samt at have røgalarmer i opladningsområder. Det er vigtigt at undgå opladning, der kan blokere flugtveje i tilfælde af brand.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Halvdelen af befolkningen har dårlige vaner, når det kommer til at oplade elektronik i hjemmet. Det kan i værste tilfælde føre til brand.

Det advarer Sikkerhedsstyrelsen om i en pressemeddelelse i samarbejde med Beredskabsstyrelsen.

Alt for ofte bruges der uoriginale opladere, og vi bliver ved med at bruge opladere, selv om de er gået i stykker.

Derudover oplader over halvdelen af befolkningen om natten.

Fokus på gode råd 

Det er konklusionerne fra en ny undersøgelse, som Beredskabsstyrelsen har foretaget blandt 1104.

Styrelserne er gået sammen om en kampagne, der skal sætte fokus på gode råd i forhold til opladning af elektronik og batterier i hjemmet.

Hele 47 procent af de adspurgte sagde, at de vil blive ved med at bruge opladere, der er beskadigede.

- Det kan være fristende at købe et uoriginalt produkt, der ofte er billigere eller fortsætte med at bruge sin oplader, på trods af at den er beskadiget. 

Men det er i sidste ende sikkerheden, man gambler med, siger Lars Søllingvraa Niemann, som er teamleder hos Sikkerhedsstyrelsen.

Opladning om natten og brug af uoriginale eller beskadigede opladere er to af de dårlige vaner, som Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen advarer mod i ny kampgane.

Flere og flere brande 

61 procent af de adspurgte oplader ofte om natten, og 49 procent tænker ikke over, om de oplader i nærheden af en røgalarm.

Ifølge Beredskabsstyrelsen er der herhjemme og internationalt flere og flere brande i forbindelse med opladning.

- Alene sidste år kørte det danske brandvæsen ud til 131 brande i genopladelige genstande, hvoraf over hver tredje var opstået i forbindelse med opladning, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen.

Røgalarm og flugtveje 

Styrelserne har formuleret seks batteriråd til danskerne.

Det er blandt andet råd om, at man kun skal bruge ubeskadigede og originale batterier. Derudover skal man kun bruge ubeskadigede opladere, der er beregnet til produktet, man oplader.

Man have mindst én røgalarm i det rum, man oplader i, samt ikke oplade i nærheden af brandbart materiale eller dække opladeren til.

Desuden advarer styrelserne mod at oplade et sted, hvor en brand eventuelt vil kunne spærre flugtveje som døre eller trapper.

Powered by Labrador CMS