ADVARER:

Vidste du det om dit fjernsyn

Miljøstyrelsen opfordrer især børnefamilier til at være mere opmærksomme på de kemikalier, som udledes fra for eksempel elektronik og rengøringsmidler

Offentliggjort Sidst opdateret

Du ved, at rygning og stegeos er dårligt for indeklimaet derhjemme, men de færreste af os er klar over, at også computeren, telefonopladeren og den nye sofa sender usunde kemikalier ud i luften.

- De enkelte produkter afgiver ikke så store mængder, at de i sig selv er skadelige for helbredet, men kombinationen af de mange små mængder kemikalier, der afgives fra de mange forskellige produkter, vi har i hjemmet, er med til at hæve det samlede kemikalietryk.

Det fortæller Grete Lottrup Lotus.

Hun er biolog og funktionsleder hos Miljøstyrelsen, som nu lancerer en ny kampagne, der skal gøre især børnefamilier mere opmærksomme på hjemmets skjulte forurenere. 

Elektronik som problematisk

Kampagnen har afsæt i en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen, hvor tusind danskere er blevet spurgt ind til deres viden om udledning af kemikalier i hjemmet. 

Her svarer blandt andet blot 11 procent af de adspurgte, at de ser elektronik som problematisk i forhold til indeklimaet. Samme svarprocent findes på spørgsmålet om, hvorvidt danskerne ser inventar som problematisk for indeklimaet.

Både elektronik og møbler kan blandt andet afgive flammehæmmere, som er kemikalier, der har til formål at mindske brandfaren i det givne produkt.

Og det er vigtigt at mindske den slags stoffer i luften og støvet, understreger Grete Lottrup Lotus.

- Indeklimaet har stor betydning for vores velbefindende. Dårligt indeklima kan både give koncentrationsbesvær, allergi og luftvejsirritationer, hovedpine og svimmelhed, siger hun.

Både elektronik og møbler kan blandt andet afgive flammehæmmere, som er kemikalier, der har til formål at mindske brandfaren i det givne produkt.

Lufter ud og støvsuger

Heldigvis kan du med ganske simple hverdagsvaner nedbringe antallet af kemikalier, der flagrer rundt i luften derhjemme. 

Helt overordnet anbefaler Miljøstyrelsen, at du lufter ud med gennemtræk to gange om dagen, og at du støvsuger en gang om ugen, da kemikalierne kan sætte sig i støv og nullermænd og dermed blive hængende. 

Luft derudover ekstra ud, når du bruger produkter, der udsender ekstra kemikalier eller ultrafine partikler. Det kan være rengøringsprodukter på spray, husets printer eller levende lys. 

- Et andet godt råd er at slukke elektronikken, når du sover. Særligt hvis du har meget elektronik derhjemme såsom spilkonsoller, fjernsyn og mange opladere. De udleder generelt flere kemikalier, når de bliver varme, men de udleder også stadig en lille mængde, når de er på standby, fortæller hun. 

Børn og legetøj

Gør det samtidig gerne til en vane at opbevare børnenes legetøj i kasser med låg. Legetøj samler nemlig hurtigt støv, hvor kemikalierne kan sætte sig. Og det er især vigtigt at mindske den mængde støv, som dit barn udsættes for, fastslår Grete Lottrup Lotus.

- Børn er mere sårbare over for kemikalier i hjemmet, fordi de er indånder mere luft og spiser mere støv per legemsvægt, end voksne gør. Små børn bevæger sig også rundt på gulvet og er derfor mere udsatte for de kemikalier, der binder sig til støvet, siger hun. 

Sidst, men ikke mindst, råder Grete Lottrup Lotus dig til at følge doseringsvejledningerne på de rengøringsmidler, du bruger derhjemme. 

- Og det er vigtigt at gå udenfor, hvis du skal imprægnere dine sko eller jakke med et imprægneringsmiddel, siger hun.

FAKTA: Kemi og indeklima

* 45 procent af danskerne svarer ja til, at indeklima kan påvirke helbredet.

* 83 procent af danskerne svarer ja til, at kemikalier i indeklimaet kan påvirke helbredet.

* 11 procent af danskerne ser TV, computere, opladere og anden elektronik som problematisk i forhold til indeklimaet.

* 11 procent af danskerne ser produkter og inventar som problematisk for indeklimaet i hjemmet.

* 54 procent af danskerne ser støv som problematisk i forhold til hjemmets indeklima.

Kilde: spørgeskemaundersøgelse foretaget af Norstat Danmark for Miljøstyrelsen blandt 1044 danskere.

Powered by Labrador CMS