Små nyfødte skal hænge længere i navlestrengen

Personalet på Aarhus Universitetshospital har taget nye metoder i brug ved meget tidlige fødsler

Offentliggjort

Nye metoder hjælper for tidligt fødte børn

Aarhus Universitetshospital har indført en ny metode, der kan forbedre overlevelsen for meget tidligt fødte børn ved kejsersnit. Ved at forlænge kontakten til moren via navlestrengen i mindst 60 sekunder, reduceres risikoen for sygelighed og død.

Denne tilgang indebærer et tværfagligt samarbejde, hvor et specialbygget bord med varme placeres tæt på moren. Dette gør det muligt for børnelæger at støtte barnets vejrtrækning, mens blod- og ilttilførsel fra moren bevares.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Bare et minuts længere kontakt til moren via navlestrengen. Det kan for meget tidligt fødte børn ved kejsersnit have ekstremt stor betydning for deres senere sygelighed og død.

Det har børne- og fødselslæger samt operationspersonale på Aarhus Universitetshospital nu taget konsekvensen af.

Resultatet er en løsning, som skal hjælpe de for tidligt fødte børn i de kritiske minutter i forbindelse med et kejsersnit.

Fik en idé

Når et barn er kommet til verden mere end tre måneder for tidligt ved kejsersnit, har man hidtil klippet navlesnoren, så snart barnet blev løftet ud af livmoderen.

Derefter blev barnet ekspresflyttet til et tilstødende lokale til videre behandling.

Men personalet fik idéen til at bygge et hjemmelavet bord med varme, der placeres tæt på moren. Dermed kan barnets navlesnor til moren bevares lidt længere.

- Det har krævet et tværfagligt og usædvanligt samarbejde på et stort universitetshospital, hvor man har brudt de vante procedurer gennem mange år.

Ekstremt tidligt fødte børn er i markant større fare for både tidlig død og en række alvorlige komplikationer. At lade dem være forbundet med moren lidt længere med navlestrengen kan forbedre deres odds.

Komme helt tæt på 

- Børnelægerne fik aldrig tidligere lov at komme ind på operationsstuen, siger børnelæge Rikke Kaae.

Med det nye bord kan børnelægen komme helt tæt på operationslejet og understøtte det sårbare barns vejrtrækning, mens blod- og ilttilførsel fra moren bevares.

Ifølge Rikke Kaae er der flere fordele.

- Skånsom håndtering, sikring imod varmetab samt støtte til barnets vejrtrækning reducerer risikoen for sygelighed og død, siger hun.

Bedre overlevelse 

Anne-Cathrine Viuff er afdelingslæge og formand for Neonatalogiudvalget i Dansk Pædiatrisk Selskab.

- En række studier har vist, at er barnet fortsat tilkoblet mor i minimum 60 sekunder efter fødslen, så er der bedre overlevelse og mindre risiko for følgesygdomme i form af blødninger i hovedet, siger hun.

Får de ekstremt tidligt fødte en god start - vi kalder det den gyldne time - så får de også bedre overlevelse med mindre død og sygelighed, siger hun.

Powered by Labrador CMS