Sådan undgår du at økonomien løber løbsk i december
Udgifter til jul og nytår napper en stor del af budgettet i december. Få eksperternes fif til at skære ned på de dyre poster
Gaver, julemiddag, julefrokoster, pakkeleg, nytårsfejring og måske nyt tøj til diverse sammenkomster. Man kan let tabe pusten og overblikket over de mange store og små udgifter, der pibler frem i løbet af december.
Med lidt snilde kan du dog barbere en god bid af de årligt tilbagevendende udgiftsposter.
Det mest oplagte sted at spare er nok på gaverne.
Det er til gengæld ikke det sjoveste sted, bemærker Elizabeth Frank Nebelong, som driver instagram profilen Budgetnørden og afholder kurser under navnet Budgetskolen.
Impulskøb
Hun opfordrer derfor til at fokusere på de impulskøb, der ofte følger med ned i kurven, når der først er åbnet for sluserne.
- Butikkerne gør alt, hvad de kan, for at få dig til at købe lidt ekstra. Det kan være en gave, der er lidt dyrere, end du havde tænkt. Eller også kunne det være lækkert med en ny kjole eller en læbestift til julefrokosten. Det er ting, der er "nice to have", og som er lette at putte i kurven.
Du skal måske også til forskellige arrangementer, hvor der skal laves pakkeleg.
Selv om I har aftalt en begrænsning på, hvad gaven må koste, er det alligevel en ekstraudgift og sandsynligvis et merforbrug, fordi hverken giver eller modtager ellers ville have købt tingen.
Find noget derhjemme
Derfor har de hos Elizabeth Frank Nebelong haft en regel om, at man ikke må købe noget, men finde noget derhjemme til pakkelegen.
- I stedet for at købe en 30 kroners-ting kan det være en bog, man selv har læst, som andre kunne have lyst til at læse. Man kan lave en stikling af en plante, man har derhjemme. Eller finde en pose pasta. Har man børn, kan de få lov til at være kreative og lave en perleplade.
- Det handler egentlig mest om at spille og ikke så meget om selve gaven, forklarer hun.
Louise Skjødsholm er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Råd til Penge, som drives af Finanstilsynet, og hun anbefaler at lave et budget over decembers mange udgifter.
Planlæg og realitetstjek
- Få planlagt alle udgifterne til jul og nytår. Det er gaver, mad, drikke, julefrokoster, pynt og transport. Alle de udgifter skal med.
- Og så skal man lave et realitetstjek: Hvad brugte jeg egentlig på de poster sidste år? Så kan man se på, om det er nok, eller om det er noget, der bliver dyrere, eller som man kan gøre billigere, siger Louise Skjødsholm.
Pas dog på med at tage de alt for lyserøde briller på og tro, at det kan gøres meget billigt. Selv om pakkelegsgaverne i sig selv ikke vælter budgettet, så kan mange bække små for en hel familie hurtigt løbe op.
Aftal et loft
Louise Skjødsholm foreslår at aftale et loft over julegaverne med familien. Et andet forslag går på at lægge vejen forbi de lokale genbrugsbutikker. Her kan du finde alt fra julegaver og julepynt til pakkelegsgaver til en god pris.
Og så kan julefrokosten laves som et sammenskudsgilde.
- Man kan lave en plan i god tid, så kan man købe ind, når tingene er på tilbud, lyder hendes råd.
Elizabeth Frank Nebelong supplerer, at det er en god idé at se realistisk på mængderne, man indkøber og serverer til jul. Der skal selvfølgelig ikke mangle noget, men der kan være en del penge at hente ved at undgå overdreven overflod.