Pas på: Risiko for skattesmæk
Der er god grund til at rette indkomst og fradrag til, inden nytårsraketterne fyres af
I midten af november landede forskudsopgørelsen, som er det offentliges bud på et budget over dine indtægter og fradrag, så du betaler den rigtige skat.
Det er forskudsopgørelsen, der afgør, om du skylder eller får penge tilbage, når årsopgørelsen er klar til foråret.
Men hvis du ikke har fået set tallene efter i sømmene endnu, kommer her et godt argument for at få det gjort, inden du ser kongens første nytårstale og popper champagnen.
Den rigtige skat
- Det, man opnår ved at gøre det inden nytår, er, at man kommer til at betale den rigtige skat fra den første lønudbetaling i 2025, fortæller Henning Boye Hansen, som er chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO.
At du har ændret den, inden nytårsraketter skydes af, er dog ikke ensbetydende med, at den ikke kan rettes igen i det nye år.
Der er ifølge Henning Boye Hansen rigtig mange, der fortsat ændrer i forskudsopgørelsen i løbet af året.
- Behovet for at rette i den kan opstå på grund af væsentlige ændringer i indkomster eller fradrag. Så kan man altid gå ind at korrigere sin forskudsopgørelse, forklarer han.
Der er penge at spare
Der er faktisk en grund mere til at få styr på finanserne på skat.dk inden årsskiftet, bemærker Elizabeth Frank Nebelong, som er indehaver af rådgivningsvirksomhederne Budgetnørden og Budgetskolen.
- Jeg ser rigtig mange lige nu, der finder ud af, at deres forskudsopgørelse ikke er rigtig. Men nogle finder først ud af det til marts, når deres årsopgørelse kommer.
- Der er penge at spare ved at rette den inden 1. januar, for så betaler man ikke renter for det, man skylder i skat, siger Elizabeth Frank Nebelong.
Renter fra januar
Der løber nemlig renter på allerede fra januar - også selv om du først bliver bekendt med et eventuelt skyldigt beløb til marts. I år lød renten fra 1. januar til 1. juli på 5,5 procent.
For at rette tallene til skal du klikke dig ind på skat.dk og finde den seneste forskudsopgørelse, som er for 2025.
Mange tror ifølge Henning Boye Hansen, at det er indkomsten, man skal holde mest øje med. Men faktisk oplever han, at det typisk er et andet sted, den er gal.
- Hvis man får en restskat, så er det ofte, fordi ens fradrag har stået for højt. Og det er først og fremmest rentefradrag. Så det skal man altså ind at kigge på.
Skattesmæk eller modsat
- Det gælder især dem, der har omlagt lån og måske fået en lavere renteudgift, siger Henning Boye Hansen.
Selv om der står forkerte tal på forskudsopgørelsen, betyder det ikke, at du kan blive snydt for penge.
De endelige tal bliver brugt på årsopgørelsen, så det er bare et spørgsmål om, at du kan undgå et skattesmæk - eller det modsatte.