Nu kan denne skræksygdom opdages i tide

Ny dansk forskning kan hjælpe læger med at forudse, hvem der bliver ramt

Offentliggjort Sidst opdateret

Mavesmerter, diarre og umenneskelig træthed. 

Det er ofte hverdagen for de mere end 50.000 danskere, der lever med en kronisk tarmsygdom.

Sådan skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse. 

Sker i ungdommen

Hovedparten får diagnosen som unge, og da sygdomsforløbet udmønter sig meget forskelligt, har den enkelte i dag ingen anelse om, hvordan fremtiden ser ud, når de får diagnosen.

For nogle vil sygdommen være en mindre gene – for andre vil den gøre hverdagen til et helvede med gentagne indlæggelser, skiftende medicin og flere operationer.

Alvorligt forløb

Nu har danske forskere opdaget en genetisk variant, der kan forudsige, hvilke patienter, der risikerer at få et alvorligt sygdomsforløb med blødende tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa).

Studiet er udført ved det nationale grundforskningscenter PREDICT på Aalborg Universitet og er netop udgivet i et af verdens førende medicinske tidsskrifter, The Journal of the American Medical Association. 

Kan forudse sygdom

- Vi har i længere tid kendt til genet og koblingen til tyktarmsbetændelse. Men ingen har førhen vist, at det samme gen kan bruges til at forudse, om en patient er i øget risiko for alt fra højere medicinforbrug til omfattende operationer, siger ph.d.-studerende Marie Vibeke Vestergaard, som er hovedforfatter til artiklen.

Powered by Labrador CMS