Må du støvsuge badeværelset? Forsker giver klart svar

Du skal ikke være bange for, at støvsugeren spreder klamme bakterier fra toilettet til resten af dit hjem, lyder vurderingen fra professor i folkesundhed

Offentliggjort

FAKTA: Rengøringsråd til badeværelset

* Giv gerne badeværelse og toilet en grundig omgang rengøring en gang om ugen.

* Rengør gerne vandhanen og håndvasken hver dag, eller med det samme de bliver snavsede.

* Skift håndklædet, der tørres hænder i, mindst en gang om ugen.

* Vask hænder, når du har brugt wc-børsten. Rengør børsten ved at hælde sæbevand i toiletkummen, og gnub børsten renere i kummen. Husk også at skifte børste med jævne mellemrum.

Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne.

Stop med at støvsuge badeværelsesgulvet. Bakterier og vira fra toilettet sætter sig nemlig fast i støvsugerhovedets små hår, og du risikerer derved at sprede dem rundt i resten af huset. 

Sådan lyder budskabet fra Videncentret Bolius' rengøringsekspert, Michael René, i en artikel på videncentrets hjemmeside. 

Men spørger man Vivi Schlünssen, som er læge og ph.d. ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, så skal du ikke have ondt i maven over at gå en tur ud på badeværelset med støvsugeren. 

Lille sandsynlighed

- Der er, så vidt jeg kan se, ingen data på støvsugere og smittespredning. Men bakterier og vira smitter ikke, fordi de skulle sætte sig fast på støvsugerens fimrehår. Vira skal først ud på gulvtæppet, og derfra skal de videre ind i luftvejene. Sandsynligheden, for at det sker, er lille, siger hun. 

Vivi Schlünssen peger på, at rengøringseksperten i sin artikel henviser til en undersøgelse, der er foretaget på offentlige toiletter. Den viser rigtigt nok, at bakterier og vira fra toiletkummen havner nede på gulvet. 

Men forskerne kommer ifølge hende frem til en endnu vigtigere konklusion: 

- Hovedbudskabet i artiklen er faktisk, at vi ikke bliver smittet med infektioner, selv om vi bruger offentlige toiletter, hvor der er en hel masse bakterier og vira på gulvet, fortæller Vivi Schlünssen.

Ifølge professor i folkesundhed Vivi Schlünssen er det en god idé at lufte ud, mens du støvsuger, fordi støvsugeren hvirvler støv og bakterier op i luften.

Hygiejne og udluftning

Hun mener at vi i stedet for at fokusere på støvsugning er der andre tiltag, der giver bedre mening at fokusere på for at minimere antallet af bakterier og vira i hjemmet. 

- Jeg vil anbefale, at man fokuserer på at holde en god hygiejne ude på toilettet ved at slå toiletbrættet ned, når man skyller ud, og ved at holde håndvasken ren. Det må være det vigtigste, siger hun. 

Derudover har det en god effekt på luftkvaliteten at lufte ud, når du støvsuger - det gælder alle rum. 

- Det er almindeligvis en god idé at have gennemtræk under støvsugningen, fordi støvsugeren hvirvler støv og dermed også bakterier op i luften, lyder rådet fra Vivi Schlünssen.

De er overalt

Hun tilføjer, at bakterier findes overalt i huset og ikke kun på badeværelset. 

- Vi har lavet en undersøgelse, hvor vi over en periode på to uger indsamlede støv i folks soveværelser, og her fandt vi bakterier fra alt fra hud til lunger. Så når vi mennesker er i et rum, spreder vi bare bakterier. 

Når det gælder om at mindske smitte med diverse vira, så er der et råd, der trumfer dem alle: 

- Det er vigtigt at sige, at vi ved om infektioner, at de helt overvejende smitter via håndkontakt. Så god håndhygiejne er bare det allervigtigste, understreger Vivi Schlünssen.

Minimer antallet af bakterier, der flyver op af toilettet, ved at huske at slå brættet ned, når du trækker ud.

Videncentret Bolius' rengøringsekspert, Michael René, erklærer sig enig med Vivi Sclünssens pointer. Men han holder fast i ikke at støvsuge på badeværelset.

- Risikoen for at blive syg er selvfølgelig lille. Men jeg vil stadig sige, at hvis du har et meget svinet toilet, så er det ikke smart at køre skidtet rundt i hele huset med støvsugeren. Du vil ikke have tis liggende ude på entrégulvet for eksempel, siger han.

Adskilt fra resten af hjemmet

Michael René peger på, at han har været rundt i mange danskeres hjem, og at han kan konkludere, at der er stor forskel på, hvor rent eller beskidt der er på badeværelserne.

Derudover hænger hans anbefaling sammen med, at han altid holder rengøring af toilettet adskilt fra resten af hjemmet, fortæller han.

- En klud, jeg har brugt på badeværelset, vil jeg selvfølgelig ikke bruge til at gøre rent i køkkenet. Det er også den tilgang, jeg har til det, når det gælder støvsugeren, siger Michael René.

Powered by Labrador CMS