Her er de værste fejl du kan begå i køleskabet
Barakterier kan nemt få lov at gro, hvis ikke du tænker over opbevaring og temperaturen i køleskabet.
Du åbner køleskabet, og pludselig kommer der en mærkelig dunst, som du helst ikke vil forbinde med dine madvarer.
Det kan nemt gå galt i køleskabet, hvis ikke du er på vagt.
Det forklarer specialkonsulent Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen.
Temperaturen
- Den overordnede fejl er, at temperaturen er for høj. Den skal være lav, så man undgår en vækst af bakterier, siger hun.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet højst er fem grader.
Hvis dit køleskab ikke er udstyret med et termometer, råder Gudrun Sandø til, at du selv lægger et termometer derind, så du kan holde øje med temperaturen.
Mængden og opbevaring af fødevarer
I den forbindelse bør du også være opmærksom på, hvor meget du fylder ind i køleskabet. For bliver det for proppet, får luften sværere ved at cirkulere, og temperaturen vil dermed stige, forklarer specialkonsulenten.
Du kan også gøre en indsats, i forhold til hvordan du opbevarer forskellige fødevarer. Her bør du holde råt kød adskilt fra salat og anden færdig mad.
Dermed undgår du, at bakterier fra kødet smitter af på de færdige varer.
- Man skal også sørge for, at råvarer, som kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, holdes godt emballeret.
- Og lægger man råt kød til optøning, skal det ikke ligge på en flad tallerken, for kødsaften kan flyde ud og forurene andre varer, siger Gudrun Sandø og foreslår, at kødet i stedet lægges i en dyb tallerken eller skål.
Salmonella, e. coli-bakterier, campylobacter
Hun forklarer også, at der i kødsaften kan være salmonella, sygdomsfremkaldende E. coli-bakterier, og så kan særligt kylling indeholde bakterien campylobacter, som kan føre til sygdom.
Derudover er det ikke kun råvarer med potentielt sygdomsfremkaldende bakterier, der skal dækkes til.
- Spiseklare fødevarer, for eksempel oste, skal være ordentligt pakket ind eller lagt i en bøtte, så de ikke risikerer at blive forurenet af andre fødevarer, siger specialkonsulenten.
Datomærkninger
Hun råder også til, at du holder øje med datomærkningerne på fødevarerne, da nogle varer - som kødpålæg - har en kortere holdbarhed, efter at man har brudt emballagen.
SE OGSÅ:
-
Få dine gamle gryder og pander til at skinne igen
Fedt, sod og sukker. Det kan være svært at komme den mørke belægning på gryder og pander til livs, men her får du nogle gode råd til rengøringen
-
Se listen: 10 ting du aldrig må bruge vådservietter til
Desinficerende vådservietter kan være en praktisk erstatning, hvis vand og sæbe er uden for rækkevidde - men det er ikke alt, man bør gøre rent med dem
-
Sådan gør du forårsrent
Foråret er snart over os, og derfor er din bolig klar til den helt store rengøringstur. Her får du eksperternes bedste tip