Her er de værste fejl du kan begå i køleskabet

Barakterier kan nemt få lov at gro, hvis ikke du tænker over opbevaring og temperaturen i køleskabet.

Offentliggjort

Køleskabstemperatur og fødevaresikkerhed

Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet ikke overstiger fem grader for at minimere væksten af bakterier.

For at sikre korrekt temperatur, bør man placere et termometer i køleskabet, især hvis det ikke allerede er udstyret med et.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Du åbner køleskabet, og pludselig kommer der en mærkelig dunst, som du helst ikke vil forbinde med dine madvarer. 

Det kan nemt gå galt i køleskabet, hvis ikke du er på vagt. 

Det forklarer specialkonsulent Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen. 

Temperaturen

- Den overordnede fejl er, at temperaturen er for høj. Den skal være lav, så man undgår en vækst af bakterier, siger hun. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet højst er fem grader.

Hvis dit køleskab ikke er udstyret med et termometer, råder Gudrun Sandø til, at du selv lægger et termometer derind, så du kan holde øje med temperaturen. 

FAKTA: Find rengøringskluden frem

* For at få en ordentlig hygiejne i køleskabet skal du huske at finde varmt vand og sæbe frem og gøre det rent. 

* Det gør nemlig, at du undgår snavsede hylder og gamle eller rådne fødevarer i køleskabet. Begge dele kan få diverse bakterier til at gro.

* Hvor tit køleskabet skal gøres rent, afhænger af, hvor meget det bruges, mængden af fødevarer, og hvor god man er til at holde orden. 

Kilde: specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Gudrun Sandø.

Mængden og opbevaring af fødevarer

I den forbindelse bør du også være opmærksom på, hvor meget du fylder ind i køleskabet. For bliver det for proppet, får luften sværere ved at cirkulere, og temperaturen vil dermed stige, forklarer specialkonsulenten. 

Du kan også gøre en indsats, i forhold til hvordan du opbevarer forskellige fødevarer. Her bør du holde råt kød adskilt fra salat og anden færdig mad. 

Dermed undgår du, at bakterier fra kødet smitter af på de færdige varer. 

- Man skal også sørge for, at råvarer, som kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, holdes godt emballeret.

- Og lægger man råt kød til optøning, skal det ikke ligge på en flad tallerken, for kødsaften kan flyde ud og forurene andre varer, siger Gudrun Sandø og foreslår, at kødet i stedet lægges i en dyb tallerken eller skål. 

Læs om de værste fejl du kan begå i et køleskab. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Salmonella, e. coli-bakterier, campylobacter

Hun forklarer også, at der i kødsaften kan være salmonella, sygdomsfremkaldende E. coli-bakterier, og så kan særligt kylling indeholde bakterien campylobacter, som kan føre til sygdom. 

Derudover er det ikke kun råvarer med potentielt sygdomsfremkaldende bakterier, der skal dækkes til. 

- Spiseklare fødevarer, for eksempel oste, skal være ordentligt pakket ind eller lagt i en bøtte, så de ikke risikerer at blive forurenet af andre fødevarer, siger specialkonsulenten. 

Datomærkninger

Hun råder også til, at du holder øje med datomærkningerne på fødevarerne, da nogle varer - som kødpålæg - har en kortere holdbarhed, efter at man har brudt emballagen.

Powered by Labrador CMS