Grove beskyldninger mod Joan Ørting

11 tidligere elever på Joan Ørtings sexologuddannelse anklager den kendte sexolog for at gennemføre grænseoverskridende terapi-sessioner. Joan Ørting kan ikke genkende elevernes oplevelser

Offentliggjort

Tidligere elever anklager Joan Ørting for grænseoverskridende terapi

Flere tidligere elever fra Joan Ørtings sexolog- og parterapeutuddannelse har udtalt, at de har oplevet grænseoverskridende terapi-sessioner. En af de tidligere elever, Michelle, beskriver en session, hvor hun blev udspurgt om personlige og sårbare emner foran hele holdet, hvilket efterlod hende rystet.

Joan Ørting afviser anklagerne og mener, at samtaler om sex kan virke grænseoverskridende for nogle. Anne-Katrine Hansen fra Dansk Forening for Klinisk Sexologi vurderer, at Michelles oplevelse lyder utryg og understreger vigtigheden af at respektere grænser i sexologiuddannelser.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Joan Ørting udsætter elever for grænseoverskridende terapi-sessioner på sin sexolog- og parterapeutuddannelse.

Det siger 11 tidligere elever til RADIO IIII.

Særligt én form for terapi beskrives som grænseoverskridende. Her placeres en elev på en stol foran resten af holdet, hvor Joan Ørting udspørger personen om meget følsomme og sårbare ting fra deres liv.

- Hele min krop rystede 

Det har Michelle oplevet. Hun gik på Joan Ørtings hold i efteråret 2023 og ønsker kun at stå frem med sit fornavn på grund af sit arbejde:

- Hele min krop rystede. Jeg var ked af det, chokeret og kommer hjem helt rystet. Jeg kunne mærke, at alle molekyler i min krop vibrerede inde i mig, siger hun til Morgen på RADIO IIII.

Michelle har inden terapien haft en fortrolig samtale med Joan Ørting om konflikter med hendes mand. Men hun var ikke klar over, at Joan Ørting ville have hende til at deltage i live-terapi efterfølgende.

Knap to timer 

Seancen varer ifølge Michelle knap to timer. RADIO IIII ved, hvad konflikten med hendes mand handlede om, men Michelle ønsker ikke, at det skal ud til en større kreds.

- Det er noget af det mest sårbare. Det overgik mine grænser at dele det med holdet og især Joan, og derfor vil jeg ikke dele det med flere, siger hun.

Oplevelsen under terapien var en medvirkende årsag til, at Michelle stoppede hos Joan Ørting før tid. RADIO IIII har set dokumentation for Michelles optagelse på uddannelsen samt billeder af hende på uddannelsen. Derudover fortæller fire andre elever, at de overværede seancen.

Særligt én form for terapi beskrives som grænseoverskridende. Her placeres en elev på en stol foran resten af holdet, hvor Joan Ørting udspørger personen om meget følsomme og sårbare ting fra deres liv.

"Et virkelig hårdt miljø"

Kursister fra tre andre hold beskriver overfor RADIO IIII lignende terapi-sessioner, hvor kursister også oplever grænseoverskridende adfærd fra Joan Ørting. De fleste ønsker at være anonyme, fordi Joan Ørting er en magtfuld person i sexologmiljøet.

Liv, der gik på uddannelsen sammen med Michelle, oplevede også, at Joan Ørtings terapi-sessioner foran hele holdet var utrygge, og at der i det hele taget var “et virkelig hårdt miljø” på uddannelsen.

- Hvis man ikke vil udforskes af Joan og ikke tillader, at hun går ind i ens hårde traumer og dybeste længsler i forum, så er der en idé om, at man ikke vil være rigtig terapeut, eller at man ikke er modig nok, siger hun.

Genkender det ikke 

Joan Ørting genkender ikke, at hun udfører grænseoverskridende terapi-sessioner over for eleverne.

- Jeg genkender kun, at det er spændende at være sexolog, men man skal vide, at vi taler om sex. Det kan virke grænseoverskridende for nogle at tale om sex. Folk er forskellige i deres grænser, siger hun.

Anne-Katrine Hansen, indehaver af Psykologisk og Sexologisk Klinik og Uddannelsesleder ved Dansk Forening for Klinisk Sexologi, vurderer, at Michelles oplevelse lyder utryg og kan føles grænseoverskridende.

Bliver ikke respekteret 

- Jeg hører en studerende, som gentagne gange forsøger at sige fra uden at blive respekteret i det. Det er vigtigt i et felt som sexologien at arbejde med og respektere grænser, siger Anne-Katrine Hansen.

Hun understreger, at hun udtaler sig på baggrund af Michelles udtalelser og ikke kender til detaljerne i Joan Ørtings uddannelse.

Powered by Labrador CMS