Flere ældre flytter

Ældre skifter i stigende grad liguster og mursten ud med lyng og trævægge

Trumps basistold på 10 procent er trådt i kraft lørdag - Dagens Nyhedsoverblik
Trumps basistold på 10 procent er trådt i kraft lørdag - Dagens Nyhedsoverblik
AfspilningshastighedNormal
Skift videokvalitet-
Afspilningshastighed
0.25
0.5
0.75
Normal
1.25
1.5
1.75
2
Slå lyden til
 
00:00
/
01:05
LIVE
Offentliggjort

Ældre danskere vælger sommerhuslivet

Siden 2010 er antallet af danskere over 70 år, der har fast adresse i et sommerhus, næsten tredoblet. Denne udvikling ændrer det demografiske landskab i Danmark og skaber et skævt velfærdspres på tværs af kommunerne.

Reglerne blev lempet i 2017, så pensionister kan bo fast i sommerhuse, hvilket gør det økonomisk attraktivt for mange. Dette fænomen er en udfordring for kommunerne, da det ikke altid afspejles i det nuværende udligningssystem.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Citathistorie: Mandag Morgen

Siden 2010 er antallet af danskere over 70 år med fast adresse i et sommerhus næsten tredoblet.

Det viser en opgørelse, som Mandag Morgen har foretaget på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Udviklingen er med til at ændre det demografiske Danmarkskort, hvor velfærdspresset i forvejen fordeler sig skævt på tværs af kommunerne.

Det vurderer Kurt Houlberg, der er professor på Vive og ekspert i kommunaløkonomi.

Opsigtsvækkende udvikling 

"Mange yngre flytter væk fra yderområderne og til de større byer. Nu ser vi, at flere ældre flytter den modsatte vej. Det er en opsigtsvækkende udvikling, fordi det forstærker et pres på velfærdsydelserne, som i forvejen er skævt fordelt," siger han til Mandag Morgen.

Der er knap 250.000 sommerhuse i Danmark. Omkring hvert tiende er registreret som folkeregisteradresse for en eller flere personer.Siden 2010 er antallet af danskere over 70 år med fast adresse i et sommerhus vokset fra 6.846 personer til 18.605 i 2024, viser opgørelsen fra Mandag Morgen.

Flere ældre flytter i sommerhus

Pensionister må gerne 

Egentlig må sommerhuse ikke bruges som helårsbeboelse. Men i 2017 blev reglerne lempet, så pensionister må bo fast i et sommerhus, når de har ejet det i et år.

Lavere ejendomsskatter og færre kvadratmeter, der skal varmes op, kan derudover gøre det økonomisk attraktivt at nyde livets efterår i sommerhuset.

Udviklingen kan mærkes i store sommerhuskommuner som Gribskov, Odsherred, Syddjurs, Halsnæs og Frederikssund, som i forvejen har udsigt til en stejlt stigende andel ældre.Ud af knap 33.000 indbyggere i Halsnæs Kommune er 1.156 ældre med fast adresse i sommerhuse.

Problematisk demografisk forskydning 

"Det er ikke sommerhusene, der vælter os, men det bidrager til en i forvejen problematisk demografisk forskydning," siger kommunaldirektør Niels Milo Poulsen til Mandag Morgen.

Regeringen varmer lige nu op til en reform af udligningssystemet, som omfordeler økonomiske midler fra rige kommuner til fattigere kommuner.Ifølge Kurt Houlberg udgør de mange ældre med fast bopæl i sommerhus en blind vinkel.

"Det er et underbelyst fænomen. Det kalder på opmærksomhed på, om det i tilstrækkelig grad bliver fanget i de kriterier, der ligger i det nuværende udligningssystem," siger Vive-professoren til Mandag Morgen.

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din smartphone HER

Powered by Labrador CMS