Fjerner populært produkt fra hylderne

Indehaveren af P. Clausens Fiskehandel i Aarhus har besluttet at fjerne fisk fra opdræt fra de frosne hylder, selvom det kommer til at koste ham dyrt

Offentliggjort

 Citathistorie: TV2 Østjylland

Den sidste opdrættede laks er blevet slynget over disken hos P. Clausens Fiskehandel i Aarhus.

Det fastslår Jakob Clausen, der ejer fiskeforretningen, som har været i familien i flere generationer.

- Den måde, man opdrætter fisk på, og de præmisser og konsekvenser, der er ved at opdrætte dem, er blevet så store, at jeg ikke kan stå inde for det som fagmand, siger Jakob Clausen til TV2 Østjylland.

Det gør han med tårer i øjnene.

Moralske skrupler 

Indehaveren af fiskehandlen på lystbådehavnen har igennem længere tid haft moralske skrupler ved salget af de opdrættede laks fra blandt andet Færøerne, Chile og Norge, og det har nu medført, at laksene hives ud af køledisken for bestandigt.

- Jeg bliver nødt til at stå ved mine holdninger, og så må det være på bekostning af forretningen, hvis forbrugerne vælger mig fra, fordi jeg tager laks ud af sortimentet, siger Jakob Clausen og beskriver sig selv som en fagmand, der elsker sit fag.

Med opdrættede fisk i diskene er det ikke muligt for ham at møde ind på jobbet og vide, at han gør "det rigtige"

'Uværdige' laks 

Han har udviklet en vis skepsis over for fødevareindustrien, og laksene i sig selv kalder han for "uværdige" som fødevarer, når de kommer fra opdræt. Faktisk undskylder han, at han har solgt produktet i de snart ti år, han har ejet forretningen.

- Hele vores fødevarekoncept er i dag bygget op omkring industrien. Vi skal have mere og mere, og det skal være billigere. Det er blevet så ulækkert, hvad vi gør for at producere fødevarer, så de kan være billige og tilgængelige året rundt, frem for når sæsonen er til dem, siger Jakob Clausen.

Beslutningen har ikke været nem for ham at træffe, da laks udgør en væsentlig del af fiskehandlens omsætning.

Sælger rigtig meget 

Alene i ferskfisk solgte P. Clausens Fiskehandel for mere end 800.000 kroners laks sidste år. Hvis man tilføjer delikatesse- og røgvarediskens produkter, som ligeledes er baseret på laks, løber det op i nærheden af 1,5 millioner kroner.

Det er dog ikke kun laks, der opdrættes. Også fiskearter som dorade, havbars og ål bliver opdrættet på en måde, som Jakob Clausen også vil til at forholde sig kritisk til.

En ting er dog helt sikker:

- Jeg er simpelthen nødt til at kigge mig selv og mine børn i øjnene, og kunne sige, at far gør det bedste, han kan, siger Jakob Clausen med henvisning til dyrevelfærden.

- Må gerne boykotte os 

Hans håb er, at økonomien rettes op på sigt, når kunderne får øjnene op for, hvor meget værdi der er i at spise bedre fisk.

- Kunderne må gerne boykotte os, hvis de har lyst til det. Det er deres egen beslutning. Faktum er bare, at det pr. 1. februar er helt slut. Fra den dag kan man ikke finde ét gram opdrættet fisk hernede længere.

Ikke alt ved opdrættede fiske er dårligt. Det mener René Christensen, der er direktør hos brancheforeningen Dansk Akvakultur.

Han påpeger, at fiskene i opdræt vokser op under mere kontrollerede forhold end dem, der lever i det fri.

Lodret uenig 

- Der kan jo være tungmetaller i vildtfangede fisk. Det er der ikke i opdrættede fisk. Mange af de fisk, vi opdrætter, spises rå, mens dem, der er blevet fanget i det fri, enten skal fryses ned eller behandles på anden vis på grund af parasitter, siger René Christensen.

Hvor Jakob Clausen kalder fiskeopdræt for et produkt, der er til kun for industrien og ikke for fødevarens skyld, så er René Christensen lodret uenig.

- Akvakulturen er faktisk med til at mindske presset på fiskene. Vi har også muslinger og østers i opdræt. De får ikke foder, men de optager kvælstof, og det bidrager positivt til havmiljøet.

Ifølge René Christensen har opdræt af fiskearterne også en indirekte positiv effekt på overfiskeri, som dermed kan minimeres, da der er et forretningsperspektiv, hvor udbuddet forsøger at følge trit med efterspørgslen.

En del af fremtiden 

Derfor er valget om at droppe opdræt ikke det rigtige at gøre, mener han.

- Fiskeopdræt er en del af fremtiden, siger René Christensen.

Peter Grønkjær er professor i havmiljø ved Aarhus Universitet.

Han siger til TV2 Østjylland, at der er negative konsekvenser ved både fiskeopdræt og fangst af fisk i det fri.

- Man kan eksempelvis skade havbunden ved brug af bundtrawl, og der kan fanges arter i garn, man slet ikke ønsker at fange, siger Peter Grønkjær.

Forskel på kvalitet 

Den form for negative konsekvenser undgår man naturligvis ved opdræt.

Spørgsmål: Er der forskel på kvaliteten af fisk fra opdræt og fisk fra havet?

- Det kan jeg ikke udtale mig om som professor, for hvad er kvalitet? Det ved fiskehandleren nok bedre end mig, men jeg vil mene, at der er forskel på de to produkter, og jeg kan personligt bedre lide kvaliteten af vildfanget laks, siger Peter Grønkjær.

- Hvis man taler om dyrevelfærd, er jeg ikke i tvivl om, at fisk fra det fri har det bedre, da en opdrætsfisk jo har tilbragt hele livet i et bur. Den forskel kan man også vælge at tage med i sine overvejelser.

Powered by Labrador CMS