Disse film skal du se i efteråret

Efteråret er typisk sæson for store biograffilm. Bliv inspireret af, hvad to anmeldere selv glæder sig til at se.

Offentliggjort

Tiden med lyse aftener er for længst ovre. Til gengæld er efteråret et oplagt tidspunkt at drage mod biografsalene, som plejer at byde på en række store film.

Her kan du lade dig inspirere af, hvilke film de to anmeldere Ann Lind Andersen og Christian Monggaard glæder sig til at se.

Gladiator 2

24 år efter at "Gladiator" udkom og blev en kæmpe succes, rammer fortsættelsen biografen. Og det bliver sæsonens helt store film, vurderer Ann Lind Andersen, der er medstifter af film- og serie-websitet what2watch.dk. 

Denne gang ses irske Paul Mescal, som fik sit gennembrud i serien "Normal People", i hovedrollen som Lucius. Hans mor, Lucilla, portrætteres ligesom i den første film af danske Connie Nielsen. 

- I arenaen kæmper Paul Mescal imod Pedro Pascal (chilensk-amerikansk skuespiller kendt fra blandt andet "Game of Thrones", red.), så det kan kun blive godt, siger Ann Lind Andersen og griner. 

"Gladiator 2" har premiere 14. november.

The Apprentice

En af de film, som Christian Monggaard, der er film- og tv-redaktør samt anmelder hos Dagbladet Information, glæder sig til at se, er "The Apprentice" instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi. 

Filmen handler om den amerikanske ekspræsident Donald Trumps unge år og forholdet til den skruppelløse advokat Roy Cohn. 

- Nogle gange er det bare sjovt og fascinerende at se film, som forholder sig til virkeligheden og lægger en fortolkning ned over den. 

- Hvordan er Donald Trump endt, hvor han er endt, og blevet til det, han er blevet til? Her kommer "The Apprentice" som et bud, siger han. 

Filmen har premiere 28. november. 

FAKTA: Biografåret 2023

* Sidste år blev der solgt 9,7 millioner biografbilletter i de danske biografer.

* Generelt udgjorde amerikanske film den største andel - 62 procent - af det samlede billetsalg. Imens udgjorde billetsalget til danske film 27 procent.

* Filmen "Barbie" toppede billetsalget og solgte over 600.000 billetter.

* Blandt de mest populære film var også "Oppenheimer", der var nummer to på listen, "Når Befrielsen Kommer" og "Bastarden".

* Der var i alt 223 premierefilm - 20 flere end i 2022, men færre end i årene 2016-2019, hvor der i gennemsnit var 237 premierefilm.

Kilder: Danmarks Statistik.

Vejen Hjem

Fra dansk side glæder Ann Lind Andersen sig til at se "Vejen Hjem".

I filmen spiller Nikolaj Lie Kaas hovedrollen - Christian - der bliver smuglet ind i Syrien i en desperat søgen efter sønnen Adam, der har tilsluttet sig Islamisk Stat (IS). 

- Spørgsmålet er selvfølgelig, om man kan få en radikaliseret søn, der er taget afsted for at være med i IS, hjem. Og det er et meget alvorligt emne at give sig i kast med, siger hun. 

Filmens instruktør er Charlotte Sieling, som blandt andet også har instrueret filmen "Margrethe den Første" og flere afsnit af DR-serierne "Krøniken" og "Rejseholdet". 

"Vejen Hjem" har premiere 28. november. 

Joker 2: Folie à Deux

"Gladiator 2" er ikke den eneste store opfølger, der får premiere i efteråret. 

Det gælder også "Joker 2: Folie à Deux", som er en musical centreret om antihelten Jokeren, der oprindeligt er kendt fra Batman-universet 

I filmen vender den amerikanske skuespiller Joaquin Phoenix tilbage i hovedrollen som Arthur Fleck senere kendt som Joker. 

Han forelsker sig i karakteren Harley Quinn - spillet af den amerikanske sanger og skuespiller Lady Gaga, der før har indtaget en bærende rolle i filmene "A Star Is Born" og "House of Gucci". 

Spørger man Ann Lind Andersen, er det en film, der på papiret lover godt. 

- Noget af det, jeg glæder mig til at se, er, om Lady Gaga får udviklet sine skuespilevner, og hvordan kemien er mellem de to, siger hun.

"Joker 2: Folie à Deux" har premiere 2. oktober.

Den danske stjerneskuespiller Connie Nielsen indtager endnu en gang rollen som Lucilla i "Gladiator 2", som er opfølger til "Gladiator", der udkom i 2000 og blev en enorm succes.

The Substance

Denne film er på både Ann Lind Andersen og Christian Monggaards liste. 

Her ses Hollywood-stjernen Demi Moore i hovedrollen som en tidligere stjerneskuespiller, som får muligheden for at indtage produktet "The Substance", der lover at gøre hende til en smukkere og yngre version af sig selv. 

- Den fortæller en meget relevant historie om at blive ældre, ikke mindst når man er kvinde og arbejder i en industri, hvor skønhed og ungdom er de vigtigste kapitaler, man overhovedet kan have, siger Christian Monggaard. 

Nogenlunde samme vurdering kommer fra Ann Lind Andersen, der kalder den en visuelt heftig film. 

- Det er en body horror-film, men med et kvindeligt fokus, og så er det et kæmpe comeback til Demi Moore, siger hun. 

Filmen har premiere 24. oktober.

Powered by Labrador CMS