Voldsomt vejr giver kæmpe problemer

Årets første kvartal har budt på en massiv mængde regn og en firedobling i anmeldelser af skybrudsskader

Udgivet Opdateret

Stigning i vandskader forårsaget af skybrud

I første kvartal 2024 blev der anmeldt 4205 vandskader som følge af skybrud, næsten en firedobling fra 1080 skader i samme periode året før.

Pia Holm Steffensen fra F&P udtrykker bekymring over stigningen og peger på klimaforandringer som en væsentlig årsag til flere skybrud.

F&P foreslår en national klimatilpasningsplan, hvor staten årligt afsætter tre milliarder kroner til 2030 for at forebygge klimarelaterede skader.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Antallet af vandskader forårsaget af skybrud for årets første kvartal er næsten firedoblet sammenlignet med samme periode året inden.

Det viser nye tal fra F&P, der er brancheorganisation for forsikringsselskaber og pensionsselskaber.

Der blev anmeldt 1080 vandskader som følge af skybrud i første kvartal 2023, mens der i samme kvartal i år blev anmeldt 4205.

Bekymrende

Den store stigning i anmeldte skybrudsskader er bekymrende, mener Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i F&P.

- Det er en indikation af, at den tendens, vi så i 2023, som blev det vådeste år, vi nogensinde har haft, den fortsætter ind i første kvartal i 2024, siger hun.

- Det understøtter den kommunikation, vi har haft i forhold til, at vi er nødt til at forberede os på, at fremtiden byder på mere voldsomt vejr blandt andet flere skybrud.

Skybrudsskaderne, som kunderne indberetter, er ofte kloakvand, der står op i toiletterne, vand i kælderen og regn ned gennem taget, fortæller Helene Ibsen, der er boligchef i Topdanmark. (Arkivfoto).

Ikke har råd

Tallene bygger på indberetninger fra omkring 90 procent af landets forsikringsselskaber.

Pia Holm Steffensen peger på klimaforandringer som hovedårsagen til, at vi ser en firedobling i antallet af anmeldte skybrudsskader.

- Vi er bekymrede, fordi vi frygter, at hvis vi som samfund ikke sikrer os bedre mod fremtidens klima, så er der risiko for, at der er forbrugere, der på et tidspunkt ikke har råd til at tegne forsikringer.

Priserne stiger

Fordi i takt med, at erstatningerne stiger, så kan man frygte at priserne vil gøre det samme, tilføjer hun.

Skybrudsopgørelserne er opgjort ud fra forsikringsselskabernes egne definitioner af skybrud, hvilket derfor kan variere en smule fra den meteorologiske definition.

Topdanmark bekræfter, at de også har oplevet en stigning i antallet af skadeanmeldelser for skybrud.

Mange anmeldelser

- Vi har modtaget 660 anmeldelser om skybrud i første kvartal af 2024 mod 90 i første af kvartal 2023. Det svarer til godt en seksdobling, lyder det fra Helene Ibsen, der er boligchef i Topdanmark.

Skybrudsskaderne, som kunderne indberetter, er ofte kloakvand, der står op i toiletterne, vand i kælderen og regn ned gennem taget, fortæller hun.

Lancerer forslag

F&P har lanceret en række af forslag, der danner et konkret bud på en national klimatilpasningsplan, der fremmer forebyggelse af klimaskader.

De anbefaler, at staten årligt afsætter tre milliarder kroner frem mod 2030.

Specifikke krav

Yderligere mener de, at kommunale lokalplaner altid skal indeholde klimakrav, og at der stilles specifikke klimakrav til nybyggeri.

Desuden skal der være incitamenter for kommunerne til ikke at bygge nyt i lavtliggende områder, som man ved vil blive ramt af oversvømmelser i fremtiden.

Powered by Labrador CMS