Pjece: Sådan forbereder du dig til krigen

Masser af gode råd til danskerne om, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af krig og andre katastrofer

Citathistorie: Videnskab.dk

»Hvad nu hvis?«

Sådan lyder titlen på en ny pjece, som i dag er blevet udgivet digitalt, og som opfordrer alle danskere til at forberede sig på en krisesituation i samfundet.

Det skriver Videnskab.dk.

Praktiske råd

Pjecen indeholder praktiske råd til, hvordan man håndterer blandt andet strømafbrydelser og mangel på vand.

Det er ikke den danske regering, som har foranlediget pjecen udgivet.

Beredskabsfolderen er produceret af organisationen Folk & Sikkerhed, som arbejder med sikkerhedspolitik, og efter planen skal den hustandsomdeles til alle danskere, lyder det fra organisationen.

Stigende bekymring

- Vi reagerer på en stigende bekymring for, hvad der sker i verden, og hvad man kan stille op i en krisesituation, siger Torben Ørting Jørgensen om udgivelsen af folderen til Videnskab.dk. 

Han er tidligere kontreadmiral ved Forsvaret og nuværende formand for Folk & Sikkerhed.

Den danske pjece vejleder borgerne til, hvordan de skal håndtere »alle uforudsete forhold, der indebærer nedbrud eller begrænsninger i den kendte infrastruktur«, står der i den.

Det kan eksempelvis være i tilfælde af »pandemier (som eksempelvis Covid 19), ekstremt vejr, terror, cyberangreb, kriser og krig.«

Saml mad og vand

Pjecen ‘Hvad nu hvis?’ er altså ikke udgivet af de danske myndigheder. Men den er stærkt inspireret af den folder, der blev udgivet af de svenske myndigheder i 2018, fortæller Ørting Jørgensen.

I folderen ‘Om krisen eller kriget kommer’ bliver svenskerne blandt andet opfordret til at samle forråd af langtidsholdbar mad og fylde dunke med vand for at være godt forberedte på forskellige scenarier.

Det samme gælder den danske pjece. Her deler man blandt andet en indløbsliste og opfordrer borgerne til at have både soveposer og opfyldte batterier klar i tilfælde af en længerevarende strømafbrydelse.

Kan handle

For nogle vil sådan en beredskabsfolder være kærkommen og gøre dem kompetente til at handle, vurderer Heidi Frølund Pedersen, der er lektor i psykologi ved Aarhus Universitet.

Men kommunikationen er en »svær balancegang«, for det kan også give anledning til unødig bekymring, mener hun.

»Den kan også medvirke til, at man puster til en overdreven angst, og det kan være problematisk for dem, som i forvejen har en tendens til at være angste,« siger Heidi Frølund Pedersen til Videnskab.dk.

Fornuftige råd

Rent indholdsmæssigt er pjecen »lige som den skal være«, siger Rasmus Dahlberg, katastrofehistoriker og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

»Den her pjece giver nogle meget overordnede, men fornuftige råd til, hvordan danskerne kan håndtere en katastrofe- eller krisesituation,« siger han til Videnskab.dk.

Vil os det bedste

Samtidig understreger han betydningen af, at folderen ikke er udgivet af en myndighed, men en privat organisation.

- Jeg har en formodning om, at Folk & Sikkerhed vil os det bedste. Men det her er et partsindlæg fra en privat organisation, og det havde selvfølgelig været mere troværdigt, hvis pjecen var blevet udgivet af en myndighed.

Powered by Labrador CMS