Hver tredje butik bryder loven

15-17-årige hemmelige kontrolkøbere har ulovligt kunnet købe alkohol eller tobak i mange tilfælde, skriver DR

I dag skal man være over 18 år for at købe nikotin- og tobaksprodukter. Det skal man også, hvis man vil købe alkohol på over 16,5 procent. Alligevel sælger flere butikker ulovligt alkohol og tobaksprodukter til mindreårige, viser tal ifølge DR. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Siden 1. juli har Sikkerhedsstyrelsen i ny ordning haft unge kontrolkøbere ude hos butikker, kiosker og tankstationer for at kontrollere, om der bliver solgt tobak og alkohol til unge under 18 år.

De 15-17-årige kontrolkøbere har været på mere end 600 kontrolbesøg, og 195 af dem endte i ulovligt salg af tobak og alkohol.

Det skriver DR på baggrund af tal fra Sikkerhedsstyrelsen.

Stor effekt

Den nye kontrolmetode har stor effekt, vurderer vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen Kirsten Wilbour Dam Christensen.

- Sidste år lykkedes det ingen gange, og her i foråret er det kun to gange, så vi kan se en meget større effektivitet ved de nye kontrolmetoder, siger hun til DR.

Den nye ordning er en del af en politisk aftale, som skal være med til at nedsætte børn og unges forbrug af blandt andet alkohol og nikotinprodukter.

Som en del af aftalen kan Sikkerhedsstyrelsen bruge unge 15-17-årige som kontrolkøbere for at tjekke, om butikker overholder aldersgrænserne.

De unge kontrolkøbere er altid ledsaget af en tilsynsførende på tilsynene.

Skal være 18 - eller 16

I dag skal man være 18 år for at købe nikotin- og tobaksprodukter.

Det skal man også, hvis man vil købe alkohol på over 16,5 procent. 

Er alkoholprocenten lavere, skal man være fyldt 16 år.

Anvendelsen af unge må dog ikke "fremprovokere overtrædelser, som ikke normalt ville forekomme det pågældende salgssted".

'Skudt over målet'

Da ordningen blev vedtaget, lød det fra De Samvirkende Købmænd, at det nye greb er "skudt over målet" og et udtryk for at "skyde gråspurve med kanoner".

- Det er en slags agentvirksomhed, der normalt kun tages i brug, når der er begrundet mistanke om meget alvorlig kriminalitet, sagde administrerende direktør Jannick Nytoft til Ritzau i november.

Sikkerhedsstyrelsen understregede efter de første kontrolbesøg i juli, at reglerne er de samme som altid.

- Der har været aldersgrænser for alkohol, nikotin og tobak, der skulle overholdes, og det er stadig fuldstændigt det samme.

- Jeg tænker også, at når vi kan finde så mange overtrædelser, som vi gør den første dag (1. juli 2024, red), er det nok ikke helt ved siden af med sådan et redskab, sagde kontorchef Stine Pedersen den 2. juli.

17 ud af 50

På den første kontroldag, 1. juli 2024, blev der solgt alkohol eller tobaksprodukter ulovligt i 17 ud af 50 tilsyn.

Hvis du som erhvervsdrivende sælger alkohol til en mindreårig i strid med aldersgrænserne, risikerer du første gang en bøde på 10.000 kroner.

Hvis det drejer sig om ulovligt salg af tobak, tobakssurrogater, e-cigaretter eller urtebaserede rygeprodukter til mindreårige, vil bøden første gang være på 25.000 kroner.

Powered by Labrador CMS