Forbud træder i kraft i dag

Fra 1. juli gælder det nye forbud for indførsel, køb, udlevering, modtagelse og besiddelse af ulovlige e-cigaretprodukter med nikotin

Udgivet Opdateret

Fra i dag, 1. juli 2024, er det forbudt at indføre, købe, udlevere, modtage, fremstille, forarbejde og besidde ulovlige e-cigaretprodukter med nikotin.

Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- De nye forbud skulle gerne gøre det meget sværere for børn og unge at få fat i de nikotinholdige engangs-e-cigaretter med smag af for eksempel melon, blåbær eller tutti frutti. Overtræder du et af de nye forbud for ulovlige e-cigaretprodukter, vil du som udgangspunkt blive meldt til politiet, ligesom du risikerer at få en bøde, fortæller Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Den nye lovgivning betyder blandt andet, at du ikke længere må købe engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinholdige genopfyldningsbeholdere med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak hjem fra nettet eller få produkterne gratis af en ven.

Få undtagelser

Der er dog få undtagelser.

Som privatperson må du gerne medbringe op til ti enheder af ulovlige e-cigaretprodukter med nikotin fra udlandet og besidde dem i Danmark, så længe det udelukkende er til eget forbrug.

Engangs-e-cigaretter

Så skadelig er nikotin for børn og unge

Nikotin er særligt farligt for børn og unge, fordi nikotin kan skade den unge hjerne. 

Hjernen er først færdigudviklet, når man er 25-30 år gammel. Indtil da er hjernen meget følsom over for påvirkninger udefra – for eksempel fra nikotin fra e-cigaretprodukter.

- Vi har de seneste år set en stigning i blandt andet andelen af børn og unge, der bruger vapes særligt blandt mindreårige. Det er utrolig bekymrende, fordi nikotin er ekstra farligt for børn og unge. Derfor er det helt centralt, at der nu er sat flere kræfter og handlemuligheder ind til at stoppe for salg af nikotinprodukter til unge. En effektiv håndhævelse er afgørende for at forebygge brugen af nikotin blandt børn og unge, siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Powered by Labrador CMS