VIDSTE DU DET?
Den forkerte autostol kan koste sikkerheden og et klip i kørekortet
Uanset om du vil have fat i en splinterny eller brugt autostol, er der flere ting, du skal huske, for at sikkerheden er i orden
Når det kommet til dit barn, står sikkerhed uden tvivl øverst på prioriteringslisten.
Og der er flere punkter, du skal kunne tjekke af, når du vælger autostol.
- Hvis man kigger på et bilsæde og en sikkerhedssele, er begge dele konstrueret til en voksen, og børn er jo meget mindre. Så for at de sidder sikkert og bliver holdt fast, skal de spændes fast i en autostol, som passer til deres højde, vægt og alder, siger chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik Pernille Ehlers.
Herhjemme er det lovpligtigt, at børn, der er under 135 centimeter i højden, skal anvende godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets højde og vægt.
For at en autostol er godkendt, skal den have mærkatet ECE R-129 eller ECE 44-03 eller ECE 44-04. Det sikrer, at stolen lever op til EU's sikkerhedskrav.
Man kan ikke længere købe nye autostole med de to sidstnævnte mærkater hos forhandlere, men de er fortsat lovlige at bruge, forklarer chefkonsulenten.
Skal passe til bilen
Ud over mærkaterne og barnets størrelse skal autostolen også passe til selve bilen, da der findes forskellige måder at spænde den fast på.
- Der er sket utrolig meget på det her område inden for de seneste 10-15 år, siger Pernille Ehlers og fortsætter:
- Ved de ældre modeller spænder man dem fast med sikkerhedsselen. Men siden er der kommet det, der hedder isofix, hvor du klikker dem fast i små metalbøjler.
Kig på autostolen
Vil du forsøge at spare penge, har du måske overvejet at købe en brugt autostol.
Går du ud ad den vej, skal du ud over ovenstående kigge på, hvordan den ser ud.
For har den for eksempel revner, er der risiko for, at den ikke er tilstrækkeligt sikker, hvis der sker et uheld.
- Køb aldrig en autostol, der er over ti år gammel. Og køber man en brugt, så spørg til historikken, og kig meget grundigt på den. Den skal være i god stand, og der må ikke være nogen synlige skader på den, siger Pernille Ehlers.
Hun forklarer, at materialerne bliver mindre holdbare med tiden, og derfor kan barnet risikere ikke at sidde sikkert.
Det koster det
Ifølge Rådet for Sikker Trafik koster det føreren et klip i kørekortet, en bøde på 2000 kroner samt 500 kroner til Offerfonden, hvis et barn under 15 år ikke er spændt korrekt fast i bilen.