Antallet af sager om netbanksvindel er fordoblet på et år
I 2023 var der rekordmange sager om netbanksvindel. De kriminelle går især efter ældre kvinder
Flere bliver udsat for netbanksvindel, og sidste år var der dobbelt så mange sager som i 2022.
Det skriver Finans Danmark, som er interesseorganisation for banker og kreditforeninger, i en pressemeddelelse.
Svindlerne er ifølge Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, blevet bedre til at snyde deres ofre.
- De kriminelle er blevet bedre, deres værktøjer er blevet mere effektive, og så må vi jo desværre erkende, at de også har held med det, og derfor bliver de ved med at gøre det, siger han.
Han peger også på, at det er svært for politiet at opklare denne type kriminalitet, og at der derfor er mindre sandsynlighed for, at svindlerne bliver fanget.
Går målrettet efter ældre kvinder
Sidste år var der 9127 sager om netbanksvindel. I 3842 af dem endte enten kunden eller banken med at miste penge.
Alle kan blive udsat for netbanksvindel, men Finans Danmark har set, at de kriminelle målrettet går efter ældre kvinder.
- Man er gået efter navne, der er overrepræsenteret i den ældre del af den kvindelige befolkning, siger Michael Busk-Jepsen.
SMS'er eller sender mail
Svindlen foregår typisk ved, at den kriminelle sender sms'er eller mails til ofrene, hvor de bliver bedt om at indtaste deres oplysninger. Det kaldes også for "phishing".
- Det er meget almindeligt, at kriminelle bruger en anledning til at sende de her mails og sms'er. Det kan for eksempel være udbetaling af skat eller feriepenge, siger Michael Busk-Jepsen.
Selv om phishing er den mest udbredte form for netbanksvindel, så er der en anden metode, der er mere effektiv.
- De største tab sker faktisk, når en kriminel ringer og beder offeret om at oplyse nogle ting ved at fortælle en falsk historie, siger Michael Busk-Jepsen.
- Det kan være en historie om, at der er ved at ske noget med ens konto, og at man hurtigt skal overføre sine midler til en anden konto.
Skal ikke lade sig overtale
Han opfordrer til, at man ikke lader sig overtale, hvis man får den type af opkald.
- Man skal smække røret på. Bankerne og politiet ringer ikke på den måde, lyder det.
Derudover anbefaler han, at man aldrig giver sin kode eller personlige oplysninger ud, og at man holder øje med, hvad man godkender på Mitid.