Smitten er fordoblet 

Er man syg, skal man blive hjemme, siger SSI, efter at antallet af influenzatilfælde er blevet fordoblet

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis man oplever, at influenza den seneste tid har udløst mandefald i ens husstand eller på arbejdspladsen, er det ikke mærkeligt.

Den sidste uge er antallet af influenzatilfælde nemlig fordoblet.

Det viser den seneste ugentlige opdatering på influenza, covid-19, RS-virus og andre luftvejssygdomme fra Statens Serum Institut (SSI) onsdag.

Hvis man er i risikogrupperne, anbefaler SSI at blive vaccineret. Dertil lyder rådene, at man skal blive hjemme, hvis man er syg, og huske udluftning og god hygiejne. (Arkivfoto).

- Der er forsat en høj forekomst af smitte med luftvejsinfektioner helt generelt. Kigger man ned i de enkelte sygdomme, er influenza er steget meget, siger Bolette Søborg, som er overlæge og sektionsleder hos SSI.

Højt niveau

Ser man på smitten med covid-19, står udviklingen til gengæld mere stille. Her er smitten stadig på et højt niveau - men den er stagneret.

- Covid har kørt på et meget højt niveau. Så på et tidspunkt vil det være sådan, at de personer som skal smittes, er blevet smittet, siger Bolette Søborg.

Også smitten med RS-virus ser ud til at være stagneret, fortæller hun.

Kighoste høj

- Derudover stiger smitten med kighoste. Den er fortsat højt, og der er ikke tegn på, at det aftager. Mycoplasma (kendt som kold lungebetændelse red.) forbliver også på et højt niveau.

Influenzaens store juleindtog kan få betydning for befolkningen. Det bedste våben mod smittekæderne er nemlig, at man bliver hjemme, hvis man har symptomer.

Man skal derfor bruge sin sunde fornuft, når man den næste tid skæver til en kalender fuld af sammenkomster.

Bliv vaccineret

- Det er vigtigt at sige, at der er ikke retningslinjer. Det er helt almindelig juletid. Anbefalingen er at blive vaccineret, hvis man tilhører risikogrupperne, og så er det klart, at hvis man er syg, skal man blive hjemme.

Dertil er udluftning og god hygiejne vigtigt, lyder det.

Ser man på den seneste uges udvikling i antallet af indlæggelser, er tallene for covid-19 og RS-virus uændrede. For influenza er der - ligesom i antallet af smittetilfælde - sket en stigning, oplyser Bolette Søborg.

Højere risiko

- Dem, der bliver indlagt, er som forventet de ældste. Det er dem, vi skal beskytte mod influenza, for personer over 65 år er i højere risiko. Og så gælder det personer med kroniske lidelser.

For øvrige danskere er influenza naturligvis ubehageligt, lyder det.

- Men man skal ikke være bekymret for at blive alvorligt syg eller indlagt.



Powered by Labrador CMS