Pige hårdt kvæstet: Hvordan kunne det ske

Træ væltede over hus og kvæstede pige. En ældre mand kæmpede inden for at få lov til at fælde træer på grund

Offentliggjort Sidst opdateret

På et kort øjeblik blev der vendt op og ned på livet for en familie på fem, der boede til leje i en villa i Charlottenlund i januar 2022.

Stormen Malik ruskede i træerne rundt om villaen om aftenen 29. januar, og et stort bøgetræ væltede ned over huset på Krathusvej.

Familiens far hørte ud af ingenting et højt bang, og så begyndte huset at falde sammen. Delvist begravet under mursten fandt han sin femårige datter, som var kvæstet.

Et træ væltede ned over et hus i Charlottenlund under stormen Malik 29. januar 2022, og en femårig pige kom slemt til skade. Tirsdag er udlejeren og udlejerens far for retten, hvor de er tiltalt for uagtsomt at have tilføjet betydelig skade på barnet.

- Jeg fandt hende, og det var en stor lettelse, siger faren, der taler engelsk.

Voldsomme kvæstelser

Han fortæller tirsdag i Retten i Lyngby om det væltede træ, der er omdrejningspunktet for en sag mod udlejeren og udlejerens far, som er tiltalt for uagtsomt at have forvoldt betydelig skade på den lille pige.

Pigen fik et kompliceret kraniebrud og blødning under en hjernehinde. Hun har dog ingen varige skader. De to andre børn på dengang 9 og 13 år slap fysisk, men det har sat sine spor.

- Vi var så tæt på at miste hele vores familie, siger familiefaren.

Han vil dog ikke kræve erstatning i sagen.

- Det eneste for mig er, at jeg vil forstå, om noget kunne have forhindret det her i at ske, siger han.

Burde være fældet

Husets ejere er et par, som bor i udlandet på grund af arbejde. Den mandlige ejers far er også tiltalt, da han var lejernes kontakt i Danmark.

Ifølge anklagemyndigheden burde de inden ulykken have sørget for fældning af to store bøgetræer, som var hårdt angrebet af svamp og derfor i overhængende risiko for at vælte.

Selv om de var blevet gjort opmærksom på faren, gjorde de ikke noget, hævder anklageren.

Udlejeren og udlejerens far nægter sig begge skyldige.

Faren fortæller, at han agerede "vicevært" for den udenlandske familie, som han havde et godt forhold til.

Var farligt

I efteråret 2021 tog lejeren af huset fat i ham og fortalte, at en gartner have ytret bekymring over, at et træ på grunden var farligt.

Men det var ikke lige til at få fældet træet, for på grunden er der fredskov, forklarer udlejerens far. Derfor skulle han have tilladelse til at få det fældet, lyder det videre.

Han fortæller om kontakt til både en skovfoged, Miljøstyrelsen og kommunen. Men han endte i en blindgyde efter at være blevet kastet rundt.

- Jeg er i den situation, at jeg har simpelthen ikke flere idéer til, hvordan jeg skal gøre det.

- Jeg er jo en ganske almindelig, lille mand. Jeg har kæmpet som en fuldstændig vanvittig for at få fældet de her træer, siger den ældre mand i retten.

Undersøgte det

Den ældre mands søn - husets ejer - blev orienteret af sin far om træerne, og han ville meget gerne fælde træerne, forklarer han. Det var vigtigt for ham, at lejerne skulle være trygge og sikre.

- Det var min datters soveværelse, som blev ramt af træet. Vi skulle tilbage til det hus. For os var det meget magtpåliggende at få undersøgt det her.

- Det altoverskyggende var, at hvis noget ikke var, som det skulle være, var det vigtigt at få det undersøgt.

Specialanklager Rikke Hald mener, at de farlige træer udgjorde et "nødretligt problem", som man skal reagere på - tilladelse eller ej.

- Man må handle på det og stole på, at der her er der noget, der er vigtigere, end at man kan få en påtale eller løftet pegefinger fra skovfogeden eller kommunen, siger hun.

Ryster på hovedet

Det ryster forsvarer Anders Németh dog på hovedet af.

- I mine 30 år i denne her branche har jeg aldrig nogensinde hørt anklagemyndigheden påstå domfældelse med henvisning til, at den tiltalte ikke har handlet med henvisning til nødret, lyder det.

Dommen afsiges om en uge. Såfremt udlejeren og faren bliver dømt, vil der være tale om en bøde.

Powered by Labrador CMS