Gør sensationelt fund i Danmark

Museum finder mystisk ring

Offentliggjort

Citathistorie: TV 2 Kosmopol

En sjælden og 500 år gammel guldring er blevet fundet i de øverste muldlag ved en arkæologisk udgravning syd fra Hillerød.

Det er en usædvanlig og enestående begivenhed, når der findes guld ved arkæologiske udgravninger i Danmark. Derfor har fundet af den guldring, som arkæolog Nina Heineth gjorde, skabt stor begejstring hos Museum Nordsjælland.

- Det er rigtigt fedt at have fundet ringen. Man kunne høre på metaldetektoren, at der var noget, og så tænkte man ”hold da op, det er et eller andet stort”, fortæller en begejstret Nina Heineth til TV 2 Kosmopol.

- Heldigt, at nogen har tabt den

Det er som sagt sjældent at finde guld under arkæologiske udgravninger, og Nina Heineth bemærker, at det næsten er heldigt, at den er blevet mistet.

- Guld er noget man har passet på. Det er noget man ikke vil miste, han (personen med ringen, red.) har været uheldig at miste ringen. Det er ligesom, vi ikke gider miste en guld- eller vielsesring i dag. For ejeren, der har mistet ringen, er det dog mange gange værre, siger Nina Hieneth til TV 2 Kosmopol.

Enestående fund

Museum Nordsjælland understreger, at fundet er sensationelt, og Nina Heineth kan ikke huske, at museet nogensinde har gjort så enestående et fund af en guldring før.

Ringen vejer 10 gram og ligger sikkert gemt væk i en bankboks.

Det er ikke kun guldfundets sjældenhed, der gør opdagelsen så opsigtsvækkende. Ringen er udsmykket særligt dekorativt, hvilket gør det muligt at bestemme dens oprindelse og komme med et bud på, hvem der har båret den.

Har tilhørt en rig person

- Den er guld, og den er meget pompøs. Det er også dét, der daterer den tilbage. Det er ikke en hverdagsgenstand. Det er en meget rig person, som har haft den her.

Museum Nordsjælland uddyber, at ringen kan placeres i senmiddelalderen på grund af dens kristne dekorationer, og fordi de to smykkesten, som tidligere har prydet ringen, er faldet af.

Ringen blev fundet langt fra veje og bygninger, hvilket rejser spørgsmålet om, hvordan den er havnet i den nordsjællandske muldjord i første omgang.

Nedlagt landsby

Fundet kan lokaliseres til dét, som engang var landsbyen Egespur, som blev nedlagt på kongens ordre i 1558. Ifølge Nina Heineth er det imidlertid ikke en ring, som var typisk at bære i byen i den periode.

- Folk i landsbyen ville ikke eje sådan en ring. Hvordan den er kommet dertil, er dét, som er så mystisk.

Museum Nordsjælland bemærker desuden, at Egespur var forpagtet af adelige og lå 10 kilometer fra det tidligere Æbelholt Kloster, hvilket kan være en forklaring på de kristne motiver, der fortsat udsmykker ringen.

Nina Heineth og Museum Nordsjælland fandt allerede ringen den 30. maj, men har holdt det hemmeligt til nu for at beskytte andre mulige fund af skjulte arkæologiske skatte.

Powered by Labrador CMS