- UACCEPTABELT:

- Det skal stoppes

Statsministeren vil give politiet nødvendige redskaber for at få stoppet den seneste tids voldsomme episoder

Offentliggjort Sidst opdateret

Svensk involvering i dansk kriminalitet

Siden april har der været mindst 13 alvorlige sager med svensk involvering i Danmark, herunder skyderier og en eksplosion.

Dansk politi har skærpet grænsekontrollen og udstationeret betjente i Sverige for at bekæmpe kriminalitet med svensk tilknytning.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Politiet skal have alle de redskaber, de har brug for, til at slå hårdt ned på banderne og "deres skruppelløse metoder".

Sådan lyder det lørdag fra statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det kan siges meget kort: De voldsomme hændelser i vores gader skal stoppes. Det er fuldstændig uacceptabelt. Det er ikke det Danmark, vi ønsker.

Finder os ikke i det

- Vi har på det seneste set, hvordan bandekonflikten er blusset op. Eksplosioner. Skyderier. Et uhyggeligt eksempel er, at kyniske kriminelle hyrer svenske unge til at begå kriminalitet i Danmark. Det vil vi ikke finde os i. Regeringen ser på problemet med allerstørste alvor, siger statsministeren i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Udtalelsen kommer, efter der de seneste uger har været flere episoder, hvor unge svenskere har begået kriminalitet i Danmark.

13 alvorlige sager

På mandag vil statsministeren mødes med justitsminister Peter Hummelgaard (S) og rigspolitichef Thorkild Fogde for at få en status og drøfte, hvilke redskaber politiet har behov for.

Mette Frederiksen (S) ser med stor alvor på den seneste tids alvorlige sager, hvor svenskere har været involveret i flere. Nu lover hun at give politiet flere redskaber. (Arkivfoto).

Siden april har der været mindst 13 alvorlige sager med svensk involvering.

Og alene i denne uge har der været tre - to skyderier og en eksplosion med en håndgranat, hvoraf svenskere er anholdt i to af sagerne.

Bliver betalt for at tage til Danmark

Nogle af sagerne formodes at trække tråde til et opgør i det kriminelle miljø og personer med tilknytning til Sverige.

Politiet i både Danmark og Sverige har beskrevet, at unge svenske mænd bliver hvervet og betalt for at komme til Danmark.

Det har allerede medført nye tiltag.

Grænsekontrol skærpet

Blandt andet er kontrollen ved den dansk-svenske grænse blevet skærpet.

Derudover skal politiet også have flere ressourcer til at holde øje med og analysere ANPG-kameraerne ved grænsen.

Dansk politi har også udstationeret danske betjente i Sverige, ligesom svenske betjente skal udstationeres i Danmark.

Det nyeste tiltag kom fredag eftermiddag, hvor Københavns Politi meldte ud, at der bliver indført visitationszoner i to forskellige dele af København. Det sker efter flere skudepisode i ugens løb i byen.

Nabopolitikredse sender betjente til hovedstaden for at hjælpe til i visitationszonerne, der foreløbig gælder frem til 23. august klokken 17.

Powered by Labrador CMS