Udland

Zelenskyj dropper Zoom og tager til G7-topmøde i Japan

Ukraines præsident skulle have deltaget via video, men ifølge ukrainske kilde tager han turen til Japan.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, rejser til Hiroshima i Japan for at deltage i G7-topmødet, der begynder fredag.

Det fortæller Oleksij Danilov, der leder Ukraines nationale sikkerhedsråd, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere blev det meldt ud, at præsidenten blot ville tale til deltagerne ved topmødet via et videolink.

– Der vil blive truffet beslutninger om meget vigtige ting, og vores præsidents tilstedeværelse er derfor afgørende for, at vi kan forsvare vores interesser, siger Oleksij Danilov til ukrainsk stats-tv ifølge Reuters.

Deltagelsen i topmødet finder sted, efter at Zelenskyj den seneste uge har været på besøg i flere europæiske hovedstader.

To unavngivne kilder, der er med til at arrangere G7-topmødet, oplyser til Reuters, at den ukrainske præsident deltager i mødet søndag.

Det er topmødets tredje og sidste dag i denne omgang.

G7-landene er Canada, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Japan. De repræsenterer tilsammen lidt under halvdelen af den globale økonomi. EU deltager også i møderne.

Var symbolikken ved at holde mødet i Hiroshima ikke klar i forvejen, bliver den tydelig for enhver med Zelenskyjs deltagelse.

Den japanske by var i 1945 målet for en amerikansk atombombe under Anden Verdenskrig.

Krigen i Ukraine og Ruslands raslen med atomsablen har fået netop undgåelse af atomkrig til at være en af de centrale temaer på mødet.

G7-lederne ventes at diskutere yderligere modsvar til Ruslands invasion af Ukraine.

Blandt andet Ruslands eksport af diamanter er på dagsordenen.

Fredag meldte EU-præsident Charles Michel, at man vil “begrænse handlen med russiske diamanter” uden at specificere yderligere.

En række vestlige sanktioner har allerede ramt Rusland. Men der er indtil videre intet tegn på, at det har påvirket invasionen.

Zelenskyjs nylige besøg i Berlin kulminerede med, at Tyskland annoncerede sin hidtil største militære hjælpepakke til Ukraine.

Og da præsidenten var i London, fortalte Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, at man vil etablere en koalition for at hjælpe med at skaffe Ukraine jagerfly.

Det er stadig uklart, om USA’s præsident, Joe Biden, vil skrive under på at sende amerikanske jagerfly Zelenskyjs vej.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker