Udland

Von der Leyen: Ruslands tænkning koster landet velfærd

Ruslands tænkemåde har rod i en "mørk fortid", siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Ruslands måde at tænke på har rod i en “mørk fortid”.

Og netop det kan ende med at koste landet fremtidig velfærd.

Det siger formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i en tale lørdag.

Talen bliver holdt ved den årlige sikkerhedskonference i den tyske by München.

– Verden har set til med forbløffelse, mens Rusland har gjort utilslørede forsøg på at omskrive reglerne for international lov og orden. Vi står nu over for den største opbygning af militære styrker på europæisk jord siden den kolde krig, tilføjer hun.

Ifølge von der Leyen har det russiske selskab Gazprom i de seneste seks måneder desuden leveret de mindste mængder gas, som er tilladt i henhold til de aftaler, der tidligere er blevet indgået.

Hun siger, at den russiske energigigant med overlæg leverer så lidt gas som muligt – på et tidspunkt, hvor priserne er stærkt stigende.

– Men jeg kan i dag slå fast, at selv i tilfælde af store forstyrrelser i gasleverancerne fra russerne, så er vi på den sikre side, når det gælder denne vinter.

Ursula von der Leyen tilføjer, at “en stærk europæisk union ikke bør være så afhængig af en energileverandør, som truer med at starte en krig på vort kontinent.”

På sikkerhedskonferencen siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, at det ikke er for sent for Rusland at ændre kurs.

– Den russiske optrapning fortsætter. Der er ingen tegn på en russisk tilbagetrækning. Vi beder igen Rusland om at gøre det, som de siger. at de gør. Det er ikke for sent for Moskva at ændre kurs, siger Stoltenberg.

Han tilføjer, at Rusland konfronterer Nato med krav, som russerne ved, at alliancen ikke kan imødekomme.

– Faren er nu, at denne kombination af en massiv militær mobilisering sammen med meget truende retorik med krav, som de ved, vi ikke kan imødekomme, kan føre til, at russerne siger, at der bliver militære følger.

Stoltenberg udtaler, at der nu er en ny praksis, hvor man har et Rusland, der åbent bestrider kerneværdier for den europæiske sikkerhed og så demonstrerer, at det vil anvende magt eller trusler for at få dets vilje.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker