Udland

Vestlige lande vedtager prislofter på russiske brændstoffer

Den næste runde prislofter for russisk olie- og brændstofeksport er klar som modsvar på krigen i Ukraine.

EU-lande, G7-lande og Australien er fredag nået til enighed om prislofter på forskellige russiske brændstoffer, inden også et EU-handelsforbud for russiske olieprodukter træder i kraft søndag.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det nye tiltag er det seneste forsøg på at ramme russisk olieeksport efter landets invasion af Ukraine.

Der indføres to forskellige prislofter som følge af beslutningen: Et prisloft på 100 dollar per tønde af dyrere brændstoffer som eksempelvis diesel og et på 45 dollar for brændstoffer af lavere kvalitet som eksempelvis brændselsolie. 100 dollar svarer til omkring 690 kroner.

EU-forbuddet, som har været på plads længe, og fredagens aftalte prislofter skal ses som sammenhængende politiske tiltag.

– Mens EU-sanktionerne lukker af for et af Ruslands vigtigste markeder for fossile brændstoffer, skal prislofterne give mulighed for, at den russiske eksport fortsat kan flyde til de globale markeder og dermed afværge en stor mangelsituation eller et prischok, skriver mediet Politico.

De nye prislofter kommer oveni et prisloft på 60 dollar for en tønde råolie importeret ad søvejen. Det blev indført af EU og G7 i december. Derudover trådte et importforbud mod russisk råolie via søvejen i kraft for de fleste EU-lande.

Fredagens vedtagne prislofter står til at træde i kraft søndag eller ikke lang tid derefter.

Der vil være en overgangsperiode på 55 dage for russiske olieprodukter, der transporteres ad søvejen og er blevet købt og lastet inden søndag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sverige, som for tiden har EU-formandskabet, kalder det ifølge AFP en “vigtig aftale, der er en del af det fortsatte modsvar fra EU og dets partnere på den russiske angrebskrig mod Ukraine”.

G7 består af syv af verdens førende industrilande. Medlemmerne er USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

Den russiske regering har forud for embargoens ikrafttræden søndag kritiseret EU. Fra Rusland lyder det, at tiltaget vil “føre til yderligere ubalance på internationale energimarkeder”.

Tidligere fredag sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde efter et EU-Ukraine-topmøde i Kyiv, at en tiende EU-pakke med sanktioner er på vej.

Den forventes at være klar inden 24. februar. Det er årsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Pakken skal blandt andet ramme russisk droneproduktion.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker