Udland

Verdensbanken stopper alle projekter i Rusland og Hviderusland

Som følge af invasionen af Ukraine standser Verdensbanken programmer i Rusland og Hviderusland øjeblikkeligt.

Verdensbanken indstiller alle sine programmer i Rusland og Hviderusland med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser banken i en erklæring sent onsdag aften dansk tid.

Verdensbanken henviser til den russiske invasion af Ukraine samt Ruslands “fjendtligheder mod Ukraines befolkning”.

Af erklæringen fremgår det desuden, at banken ikke har godkendt nogen nye lån til investeringer i Rusland siden 2014, hvor landet annekterede den ukrainske halvø Krim.

Derudover har banken heller ikke godkendt nogen nye lån til Hviderusland siden midten af 2020, hvor USA indførte sanktioner mod landet som følge af et omstridt præsidentvalg.

Verdensbanken har hovedsæde i Washington D.C.

I 2020 gav Verdensbanken lånetilsagn til Hviderusland for i alt 308 millioner dollar svarende til over to milliarder kroner.

Aktive projekter omfatter blandt andet et opvarmningsprojekt med biomasse, skovbrugsudviklingsarbejde samt modernisering af uddannelser.

Siden begyndelsen af 1990’erne har Verdensbanken lånt mere end 16 milliarder dollar – cirka 106 milliarder kroner – til Rusland.

De seneste projekter, som er blevet godkendt til lån, omfatter blandt andet et ungdomsprogram i det nordlige Kaukasus i 2013 samt et kulturarvsprogram, der går tilbage til 2010.

Det fremgår af bankens hjemmeside.

Beslutningen om at standse alle programmer i Rusland og Hviderusland kommer, dagen efter at lederne af Verdensbanken og Den Internationale Valutafond annoncerede planer om yderligere finansiering til Ukraine i de kommende uger.

EU, USA, Storbritannien og andre lande har allerede straffet Rusland for invasionen af Ukraine med en lang række sanktioner.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker