Der er maksimalt et år, til danskerne skal til stemmeurnerne, og dermed er mandagens afslutningsdebat i Folketinget også den sidste af sin slags inden næste folketingsvalg.
Og fra talerstolen lyder det næsten allerede, som om der er valgkamp.
I hvert fald bruger Venstreformanden, Jakob Ellemann-Jensen, en del af sin taletid på at ridse de forskelle, som han ser, mellem Venstre og regeringspartiet, Socialdemokratiet, op.
Det handler først om fremmest om økonomi. Jakob Ellemann-Jensen mener, at Socialdemokratiet fører en økonomisk uansvarlig politik.
– Nu er verdensøkonomien udfordret, priserne stiger, og det understreger behovet for at tage ansvar og passe på Danmarks økonomi, siger han.
– Hvis danskere viser Venstre den tillid ved folketingsvalget, så er det det, vi vil gøre.
Og så tilskriver han tidligere Venstre-regeringer æren for, at den danske økonomi er sund trods flere år med corona og nu krig og inflation.
– Dansk økonomi er kun kernesund i dag på grund af de reformer, som tidligere regeringer – med Venstre i spidsen – har gennemført, siger han.
Statsminister Mette Frederiksen (S) nævner også Danmarks stærke økonomi i sin tale.
Ifølge Mette Frederiksen skyldes det “først og fremmest den virkelyst, hver enkelt udviser i vores samfund”.
– At man, som det populært beskrives, står op, smører madpakker – måske en gang imellem én med makrel – og tager på arbejde, siger hun fra talerstolen.
Det er en henvisning til, at hun tidligere har lagt et billede ud på sociale medier af en rugbrødsmad med makrel i tomat, en klat mayonnaise og agurk, som fik tusindvis af likes, men også blev mødt af kritik.
Fra talerstolen siger Jakob Ellemann-Jensen desuden, at han mener, at Socialdemokratiet fratager danskerne deres frie valg.
Han nævner blandt andet aftalen om at fordele kommende elever på gymnasierne efter deres forældres indkomst.
– Hvem skal have ansvaret for dit liv? Er det Socialdemokratiet, eller er det dig?, spørger han retorisk.
– Jeg er ikke i tvivl. Danskerne skal have mere frihed og flere muligheder.
Aftalen om de gymnasiale uddannelser har regeringen indgået med SF, Enhedslisten, De Radikale, Kristendemokraterne og Alternativet.
/ritzau/