Udland

USA’s reaktion på kinesisk luftballon peger ind i anspændt forhold

Der skal ikke særlig meget til, før forholdet mellem Kina og USA bliver slået ud af kurs, vurderer forsker.

Det er et symptom på, hvor forholdet mellem Kina og USA befinder sig, at USA’s udenrigsminister Antony Blinken har udskudt et besøg i Kina, efter at en kinesisk luftballon har fløjet i amerikansk luftrum.

Det mener Andreas Bøje Forsby, som er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

– Det siger rigtig meget om, hvor anspændt forholdet i forvejen er. At man ikke vælger fra amerikansk side at tage den kinesiske forklaring for gode varer, siger han.

Kina har undskyldt, at ballonen ved et uheld fløj i amerikansk luftrum. Ifølge den kinesiske regering har den et civilt formål og bruges til meteorologisk og anden forskning.

Camilla Nørup Sørensen, som er lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, mener, at det viser, hvor meget indenrigspolitik fylder – både for Kina og USA.

– Fordi det, at USA har udskudt besøget, er primært noget, der giver mening i en amerikansk indenrigspolitisk kontekst, hvor Biden-administrationen står over for en meget Kina-kritisk kongres, siger hun.

Flere medier har omtalt ballonen som et muligt spionfartøj. Ballonen har også medført reaktioner fra flere republikanske politikere i den amerikanske kongres.

Camilla Nørup Sørensen kan ikke se, hvad der skulle være motivationen til at sende ballonen ind i amerikansk luftrum.

– I hvert fald ikke, når man tænker på, at de mulige konsekvenser af at gøre det fra kinesisk side er, at det netop ville afspore den begyndende proces med at få stabiliseret forholdet til USA, siger hun.

Hun peger på, at Kina og de kinesiske ledere har arbejdet ihærdigt på at forbedre forholdet til USA og Europa i løbet af de seneste måneder.

I august opsagde Kina deres samarbejdsområder med USA. Det skyldtes, at den daværende formand for Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, Nancy Pelosi, besøgte Taiwan.

– Lige nu samarbejder de reelt ikke om noget som helst. Og det var det, man skulle forsøge at få genstartet og få et mere konstruktivt forhold, siger Andreas Bøje Forsby.

Han hæfter sig ved, at Antony Blinken har udtalt, at han stadig har til hensigt at besøge Kina på et senere tidspunkt.

Camilla Nørup Sørensen mener, at udtalelsen fra Kina virker som et forsøg på at mindske skaderne. Udtalelsen kom også inden, at det blev endeligt bekræftet, at det amerikanske besøg blev udskudt, tilføjer hun.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker