Udland

USA kritiserer israelsk ministerbesøg på Tempelbjerget

Vi er bekymrede for dagens provokerende besøg på Tempelbjerget, skriver USA's udenrigsministerium.

USA kritiserer natten til mandag Israels minister for national sikkerhed, den højrenationalistiske Itamar Ben-Gvir, for at besøge Tempelbjerget i Jerusalem og ministerens “inflammatoriske retorik”.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

– Alle truslerne fra Hamas kommer ikke til at hjælpe dem. Vi bestemmer i Jerusalem og over alt Israels land, sagde ministeren på det hellige sted ifølge den israelske avis Haaretz.

Jøder har typisk begrænset adgang til plateauet på toppen af Tempelbjerget, hvor al-Aqsa-moskéen ligger. Moskéen er det tredjehelligste sted inden for islam efter Mekka og Medina i Saudi-Arabien.

Samtidig betragtes Tempelbjerget som det helligste sted i jødedommen.

Det amerikanske udenrigsministerium kritiserer desuden Israels regering beslutning om at give israelske bosættere mulighed for at slå sig permanent ned i bosættelsen Homesh på Vestbredden.

– Fremmelsen af israelske bosættelser på Vestbredden er en hindring for opnåelsen af en tostatsløsning, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet noterer sig, at bosættelserne i Homesh “efter israelsk lov er ulovligt bygget på privatejet palæstinensisk land”.

– Denne ordre er i uoverensstemmelse med både tidligere premierminister Sharons (Ariel Sharon, premierminister for Israel i 2001-2006, red.) skriftlige løfte til George Bush-regeringen i 2004 og den nuværende israelske regerings løfte til Joe Biden-regeringen, skriver ministeriet.

Israel blev oprettet den 14. maj 1948, da David Ben Gurion udråbte den jødiske stat. Det skete i forlængelse af FN’s delingsplan for det gamle britiske mandatområde.

Planen opdelte området mellem Middelhavet og Jordanfloden, altså i grove træk det nuværende Israel og Vestbredden, i en jødisk del og en arabisk del.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker