Sport

USA jagter første europæiske skalp i 20 år

USA har ikke vundet en eneste VM-kamp mod et europæisk land i de seneste 11 forsøg. Lørdag venter en ny chance mod Holland i VM's første ottendedelsfinale.

USA’s fodboldlandshold har ambitioner om at komme langt ved VM, men det kræver succes mod europæiske nationer, og dem har amerikanerne svært ved at få has på.

Når USA lørdag klokken 16 dansk tid møder Holland i den første ottendedelsfinale ved VM i Qatar, kan USA se tilbage på 11 VM-kampe i træk mod europæiske lande, hvor det ikke er blevet til sejr.

Siden den første kamp ved VM i 2002, hvor det blev til en 3-2-sejr over Portugal, har USA seks gange spillet lige op med modstandere fra Europa og tabt fem gange, inklusive nederlaget til Belgien i 2014 efter forlænget spilletid i ottendedelsfinalen.

Efter at have misset kvalifikationen til VM i 2018 har USA nået sit delmål i Qatar, og man føler intet mindreværdskompleks ved at være blandt verdens 16 bedste, understreger landstræner Gregg Berhalter.

– Det er en fantastisk mulighed, men det er ikke sådan, at vi betragter det som en stor ære. Vi fortjener at være i denne position, og vi vil gerne fortsætte. Vi ønsker ikke at tage hjem, siger Berhalter.

Ved det første VM i 1930 nåede USA frem til semifinalen, men ellers er kvartfinalen ved VM i 2002, da man tabte til Tyskland, højdepunktet. Det resultat vil man i første omgang gerne tangere.

– Vi kom til turneringen med to mål, og det første var at gå videre fra gruppespillet. Herfra kan alt ske, men der er ingen grund til at prøve at forudsige, hvor langt dette hold kan gå, siger USA’s landstræner.

Han er rejst til Qatar med en ung trup, hvor 15 spillere er mellem 19 og 25 år. Hovedparten huserer til daglig i nogle af Europas største ligaer.

Da Iran i den afgørende gruppekamp blev slået med 1-0 var der i startopstillingen fem spillere fra Premier League, to fra Serie A og en spiller fra både La Liga og den franske Ligue 1.

Holdets mest fremtrædende offensivspiller er Chelseas Christian Pulisic. Han blev matchvinder mod Iran, men blev skadet i samme moment og er tvivlsom mod Holland.

Det er dog defensiven, som har været USA’s stærkeste våben hidtil i Qatar. England, der ellers scorede ni mål i kampene mod Iran og Wales, blev holdt fra scoring, og USA har kun indkasseret det ene mål, som Wales scorede på straffespark i første runde.

Derfor har USA troen på overraskelsen mod Holland. USA’s blot 23-årige anfører, Tyler Adams, finder inspiration hos blandt andet Tunesien, der slog Frankrig.

– Vi har set mange underdogs vinde i turneringen. I den sidste ende kommer det ned til små marginaler, og det kan nemt ende i forlængelse.

Lørdagens anden ottendedelsfinale står mellem Argentina og Australien.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker