Ligeglad med lunken modtagelse

Ulrich Thomsen er tilbage i rollen som Carl Mørck, og selv om skiftet mellem ham og Nikolaj Lie Kaas fik en lunken modtagelse, rører det ikke skuespilleren

Offentliggjort Sidst opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Ulrich Thomsen genoptager rollen som Carl Mørck i den sjette film 'Den grænseløse', baseret på Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-serie.

Filmen 'Den grænseløse' omhandler en gammel sag om en ung kvindes død på Bornholm, hvilket fører Afdeling Q ind i en mørk kult.

Tidligere filmatiseringer af Afdeling Q-serien medvirkede Nikolaj Lie Kaas, men Jussi Adler-Olsen var utilfreds, hvilket førte til skift af rettigheder og rollebesætning.

Ulrich Thomsen, nu 60 år, tilpasser sin fortolkning af Carl Mørck og ønsker at ældes med ynde, hvilket han understøtter med sund livsstil og træning.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Skuespiller Ulrich Thomsen træder igen i Carl Mørcks sko, når den sjette filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q, "Den grænseløse", rammer biograferne 1. februar.

Og at mærke fodsålerne hos den til tider gnavne kriminalbetjent for anden gang passer den garvede skuespiller godt.

En gammel ven

- Det er ligesom at møde en gammel ven, som man ikke har set i lang tid, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Jussi Adler-Olsen har skrevet ti bøger om Afdeling Q, og Ulrich Thomsen er klar til at tage rollen på sig, indtil den sidste film er lavet.

- Det sjove ved den karakter er, at den både udvikler sig og ældes med tiden. Både i bøgerne og i filmene.

Tænker ikke over det

- Så på den måde kan man bruge sin egen aldring i forhold til filmene også, fortæller Ulrich Thomsen, der fyldte 60 år den 6. december sidste år.

Selv tænker skuespilleren ikke så meget over sin alder.

- Jeg er rimelig god til ikke at bruge så meget tid på noget, jeg ikke kan ændre alligevel, siger han.

Vil ældes med ynde

- Det er et højere tal end 40, bevares, og man skal da også være fjernt fra livet, hvis ikke man begynder at vide, at tingene ikke varer ved, fordi ens omgangskreds bliver ældre, og ens forældre også bliver ældre.

Egentlig ønsker Ulrich Thomsen blot at ældes med ynde. Og det gør han ved at nære sig selv.

- Jeg træner og spiser sundt, synes jeg selv. Jeg spiser ikke kød, men meget grønt, og så er jeg begyndt at tage kolde brusebade og faste i nogle perioder, fortæller han.

Sover bedre

- Jeg sover bedre, huden bliver renere, og jeg har meget mere energi i hverdagen, til forskel fra da jeg var lidt mere sjusket omkring det, tilføjer han.

I forrige film var Carl Mørck-karakteren også lidt mere nede, lurvet og i et personligt kaos. Men i "Den grænseløse" har han strammet lidt op, selv om han stadig ikke er så god til at tale om tingene, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Skrinlagt som ulykke

Seriens sjette film tager som dens forgængere afsæt i politiets afdeling for henlagte sager, Afdeling Q, som mod sin vilje involveres i en for længst lukket sag om en ung bornholmsk kvindes død.

Sagen, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, har drevet Carl Mørcks gamle ven og kollega i døden.

Det bringer Carl, Rose - spillet af Sofie Torp - og Assad - spillet af Afshin Firouzi - til solskinsøen, hvor de ledes på sporet af en fordækt, soldyrkende kult og konfronteres med deres egne mørke sider fra fortiden.

Var utilfreds 

I de første film var det Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Johanne Louise Schmidt, der spillede det velkendte trekløver. 

Men det er ingen hemmelighed, at Jussi Adler-Olsen var utilfreds med de første filmatiseringer af sit krimiunivers. Og siden blev rettighederne overdraget fra Zentropa til Nordisk Film. I samme ombæring blev rollelisten også skiftet ud.

Dengang fortalte Ulrich Thomsen, at han hentede inspiration til rollen ved blandt andet at tyvstjæle fra Nikolaj Lie Kaas, fordi han mente, han havde gjort det godt som Carl Mørck.

Nu har han dog ikke længere helt så lange fingre.

Har ikke lavet helt om

- Jeg synes, at rollen et eller andet sted er landet, siger Ulrich Thomsen.

- Men det er jo klart, at der har været en del ting ved Carl Mørck fra de første fire film og fra bøgerne - alvoren og gnavpotten - som jeg godt kunne bruge. Så jeg har ikke prøvet at lave det fuldstændig om. James Bond er jo også stadig James Bond, selv om det er en anden skuespiller, der spiller ham.

De første fire film blev massive publikumssucceser med sammenlagt mere end tre millioner solgte biografbilletter foruden anmelderroser og prestigefyldte priser.

Lunken modtagelse

Det blev ikke helt tilfældet for filmseriens femte indspark, "Marco effekten", som blev mere lunkent modtaget.

Også i kommentarspor på sociale medier var der flere, der udtrykte utilfredshed over, at hovedrollen nu havde skiftet skuespiller.

Men sådanne kommentarer er ikke noget, der rører Ulrich Thomsen.

En skrinlagt sag bringer Rose, Carl Mørck og Assad - spillet af henholdsvis Sofie Torp, Ulrich Thomsen og Afshin Firouzi - til Bornholm, hvor de ledes på sporet af en fordækt, soldyrkende kult. På rollelisten er også Søren Malling, Peter Mygind og Rasmus Bjerg. (PR-foto).

Kan ikke vinde

- Der vil være nogle, som synes, det er fint nok, at jeg spiller rollen, og nogle vil gerne have, at Nikolaj spiller den. Sådan vil det altid være, lyder det fra Ulrich Thomsen.

- Det er simpelthen noget, du ikke kan vinde, og det er noget, du ikke skal bruge tid på. Så det gør jeg heller ikke, slår han fast og retter de store kanoner mod sociale medier.

- Det er det med internettet - der er så mange meninger og holdninger, og der er så mange, der gerne vil høre sig selv have de holdninger og meninger, siger han.

En af tidens problematikker

- Du kan simpelthen ikke vinde. Og derfor er der heller ingen grund til at gå ind i det og forsøge at nuancere det eller have noget med det at gøre overhovedet.

Ifølge skuespilleren er den kæmpemæssige tilgang, der er til blandt andet sociale medier, en af tidens problematikker.

- Det går alt for stærkt. Det går så stærkt, at man ikke kan følge med i algoritmerne, og man bliver overrasket over, hvor hurtigt det kan eskalere.

Helt grænseløse

- Det er ikke nødvendigvis fakta længere, men mere volumen af det, der er vigtigt. De ved ikke, hvilket monster de har sat i gang.

Ifølge Ulrich Thomsen kan man sagtens sige, at de sociale medier på mange måder er blevet helt grænseløse, hvis der skal laves en lille krølle på filmens titel.

- Det er også det, der er så interessant ved titlen - og det at være grænseløs. Det har fået en renæssance. Du kan kalde alt, hvad du vil, og det hele er blevet åbent og tilgængeligt.

"Den grænseløse" får biografpremiere 1. februar 2024.

Powered by Labrador CMS