Politik

Ukrainere kan køre gratis med tog ved ankomst til Danmark

Natten til torsdag invaderede Rusland naboen Ukraine, og siden har der været krig flere steder i Ukraine.

Ukrainere, der kommer til Danmark med tog, får lov til at rejse igennem landet uden en togbillet. Eneste krav er at kunne fremvise et ukrainsk pas.

Det siger transportminister Trine Bramsen (S).

– Aftalen med DSB er, at ukrainere, der kommer til Danmark med tog, eksempelvis hvis de er på vej til deres familier, som er bosiddende i Danmark, at de skal ikke opkræves et kontrolgebyr, hvis de ikke har billet, siger Bramsen.

Det er uvist, hvor længe aftalen gælder.

– Vi har ikke diskuteret, hvornår det her skal stoppe. Lige nu handler det om at sikre, at der er de bedste muligheder for de ukrainere, der er på flugt fra en meget voldsom krig, siger Bramsen.

Tidligere søndag meddelte klima-, forsynings- og energiminister Dan Jørgensen (S) på Twitter, at det også er blevet gratis at ringe og sende sms’er til Ukraine efter aftale med teleselskaberne.

– Der skal lyde et stort tak til teleselskaber for at tage ansvar i krisen. Man kan kun forstille sig, hvordan det må være at frygte for sine kære, og hvad det må betyde at kunne holde kontakt og høre nyt, siger Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar.

Meldingerne kommer samme dag, hvor Ukraine og Rusland ifølge den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, skal forhandle ved den hviderussisk-ukrainske grænse.

Lige inden nyheden om forhandlingerne blev sendt ud, meddelte Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en tv-tale ifølge Reuters, at Rusland øger atomberedskabet.

Konkret taler Putin om russiske “afskrækkelsesstyrker”. Det inkluderer ifølge Reuters enheder med atomvåben.

Putin forklarer, at det russiske tiltag skyldes “aggressive” meddelelser fra den vestlige forsvarsalliance Nato og økonomiske sanktioner mod Moskva.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker