Udland

Ukraine: Vi har nedskudt russiske spionballoner over Kyiv

Det ukrainske luftforsvar hævder at have observeret seks russiske luftballoner over Kyiv. Flere er skudt ned.

Ukraine har onsdag nedskudt flere luftballoner, som Rusland beskyldes for at have sendt ind over den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det ukrainske luftforsvar har i løbet af dagen observeret seks luftballoner og nedskudt størstedelen af dem, siger de lokale myndigheder i Kyiv.

Det lyder desuden, at luftballonerne havde overvågningsudstyr og var sendt i luften for at “spionere og udmatte vores luftforsvarsstyrker”.

– Størstedelen af ballonerne er blevet skudt ned, oplyser hovedstadens administration i en udtalelse uden at gå nærmere i detaljer.

Luftballonernes tilstedeværelse i luften fik onsdag sirener til at lyde i Kyiv. Det sker typisk, når missiler meldes at være på vej.

Jurij Іhnat, der er talsmand for Ukraines luftvåben, udtaler onsdag, at Rusland benytter sig af luftballoner, der “koster nærmest ingenting”, for at køre det ukrainske luftforsvarssystem træt. Det skriver AFP.

Der har i snart et år været krig i Ukraine. Krigen blev indledt tidligt den 24. februar sidste år, da russiske styrker invaderede Ukraine.

Ukrainske myndigheder har flere gange unde krigen observeret og rapporteret om russiske luftballoner i Ukraines luftrum.

Tirsdag lukkede nabolandet Moldova kortvarigt sit luftrum, efter at man havde observeret, hvad der lignede en vejrballon. Moldova har for nylig anklaget Rusland for at planlægge et kup mod den moldoviske regering.

Luftballoner og andre objekter i luften har også været på dagsordenen de seneste par uger i USA. Her meddelte det amerikanske forsvarsministerium den 2. februar, at det monitorerede en kinesisk luftballon.

Ballonen befandt sig i amerikansk luftrum og blev ifølge USA brugt til at spionere. Luftballonen blev skudt ned af amerikanerne 4. februar.

Siden da har USA skudt en række andre objekter ned fra luftrummet.

De er dog ikke blevet identificeret. Det Hvide Hus oplyste mandag, at man fortsat ikke ved, hvor objekterne stammer fra, og hvad deres formål var.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker