Udland

Ukraine får nye milliarder til våben og flygtninge

Torsdag fik Ukraine nye løfter om hjælp for mere end 45 milliarder kroner, blandt andet til internt fordrevne.

Ukraine har modtaget våben og økonomisk støtte fra andre lande til en samlet værdi af mere end 85 milliarder kroner, siden Rusland invaderede landet 24. februar.

Det oplyser Ukraines premierminister, Denys Sjmyhal.

Han deltog torsdag i en donorkonference i den polske hovedstad, Warszawa.

Her blev der givet løfter om hjælp for mere end seks milliarder euro, siger den polske premierminister ifølge nyhedsbureauet Reuters. Det svarer til mere end 45 milliarder kroner.

– De penge vil blive fordelt til at støtte Ukraine og alle dem, der støtter Ukraine, siger Mateusz Morawiecki, på et pressemøde.

Formålet med konferencen er at hjælpe Ukraine med såvel de økonomiske som humanitære konsekvenser af den russiske invasion.

Der er kommet løfter om hjælp for millioner af euro fra lande som Sverige, Finland, Frankrig, Tjekkiet, Kroatien og flere andre.

– Vi har sendt et stærkt signal om, at vi står på Ukraines side, siger den svenske statsminister, Magdalena Andersson, ifølge nyhedsbureauet TT.

Det er Sverige og Polen, der har taget initiativ til donorkonferencen.

EU-Kommissionen har også lovet et beløb svarende til 1,5 milliarder kroner til de mange ukrainere, der er fordrevet fra deres hjem inden for Ukraines grænser.

Det er ikke umiddelbart klart, om Danmark også har givet nye løfter om hjælp ved torsdagens konference. Det er kun omkring to uger siden, at regeringen meddelte, at der er 600 millioner kroner på vej fra Danmark til Ukraine.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, lovpriser støtten fra Europa i en tale via en videoforbindelse fra Kyiv.

– Vores kontinent står sammen. Millioner og atter millioner af mennesker støtter os, siger han ifølge TT.

Den samlede, hidtidige hjælp til Ukraine på mere end 85 milliarder kroner er over tre gange så stort som Danmarks samlede forsvarsbudget i år. Det lyder i 2022 på 27,1 milliarder kroner.

/ritzau/

Back to top button