Udland

Ukraine: Evakuering af civile er gået i gang i to byer

Indbyggere i den ukrainske by Sumy vil tirsdag angiveligt kunne følge efter en konvoj i deres private biler.

Der er tirsdag angiveligt sat gang i evakueringen af civile fra to ukrainske byer, der er under angreb fra russiske styrker.

En af byerne er Sumy i det nordøstlige Ukraine.

Her skal evakueringen være gået i gang omkring klokken 9 dansk tid. Det siger Ukraines vicepremierminister, Iryna Veresjtjuk.

– Vi er blevet enige om, at den første konvoj vil køre klokken 10 (klokken 9 dansk tid) fra Sumy. Konvojen vil blive efterfulgt af lokale indbyggere i deres egne køretøjer, siger hun tirsdag i en tv-tale.

Civile har flere steder i Ukraine været fanget i byer under beskydning fra Rusland. Rusland indledte 24. februar en invasion af Ukraine.

Sumy blev sent mandag angiveligt ramt af et russisk luftangreb.

– Fly fra fjenden udførte et snigangreb mod lejlighedsbygninger, skriver det lokale ukrainske beredskab på beskedtjenesten Telegram.

Ni personer – herunder to børn – blev ifølge Ukraine dræbt i angrebet.

Tirsdag formiddag er evakueringen af civile angiveligt også gået i gang i Irpin. Irpin er en industriby i udkanten af Ukraines hovedstad, Kyiv.

Mandag var der meldinger om voldsomme kampe i Irpins gader.

– Nogle steder kæmpes der mand mod mand, lød det mandag fra en faldskærmsløjtnant, der udtalte sig under navnet Stas.

– Vi forsøger at presse dem ud, men jeg ved ikke, om vi er i stand til at gøre det. Situationen er meget ustabil, lød det videre.

Gennem forhandlinger mellem Ukraine og Rusland er der indgået en aftale om såkaldte humanitære korridorer. Det er særlige transportveje, der skal sikre, at civile kan flygte fra kamphandlingerne i sikkerhed.

Ukraine har dog kritiseret, at vejene førte til Rusland og Hviderusland.

Ifølge flere russiske nyhedsbureauer har Rusland tirsdag foreslået, at folk fra Sumy og havnebyen Mariupol kan flyttes til andre steder i Ukraine.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker