Zoologisk have ramt af mystiske dødsfald

Den eneste overlevende er nu begyndt at opføre sig mærkeligt

Offentliggjort

Mystisk sygdom i Hongkongs zoologiske have

Ni aber er døde og en tiende viser usædvanlig adfærd i Hongkongs ældste dyrepark, hvilket har udløst bekymring og omfattende undersøgelser.

Peta udtrykker bekymring for, at sygdommen kunne være mpox, en zoonose der kan smitte mellem dyr og mennesker.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

En foreløbig ukendt sygdom har tilsyneladende ramt en zoologisk have i Hongkong, hvor myndighederne har fået særdeles travlt med at tage prøver og foretage obduktioner.

Således er ni aber i den zoologiske have døde inden for de seneste dage, og en tiende abe er begyndt at "opføre sig usædvanligt".

Det oplyser styret i Hongkong i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Senest døde en abe mandag, mens de øvrige otte aber døde søndag.

Har mistet appetitten

De afdøde aber er fire hvidhovedede sakier, en brazzamarekat, en egernabe og tre paryksilkeaber.

Ud over at undersøge årsagen til de ni abers død har den zoologiske have tirsdag fokus på en brazzamarekat, som mandag begyndte at bevæge sig underligt, og som tilsyneladende har mistet appetitten.

Fire hvidhovede sakier som denne på billedet er de seneste dage døde i en zoologisk have i Hongkong. Derudover er fem aber af andre arter omkommet.

Der lever 158 fugle, cirka 80 pattedyr og 21 reptiler i den zoologiske have, der åbnede i 1860 og er Hongkongs ældste dyrepark.

Frygt for spredning til mennesker

Den amerikanske dyrerettighedsorganisation People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) har ifølge Reuters udtrykt bekymring for, at aberne i Hongkong er ramt af en sygdom, som kan sprede sig fra dyr til mennesker.

Det kunne eksempelvis være mpox, der også er kendt som abekopper, påpeger organisationen.

Men da myndighedernes undersøgelser stadig pågår i Hongkong, er det altså uvist, om aberne var syge - og hvad de i så fald fejlede.

Større udbrud

Netop mpox er en sygdom, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har fokus på for tiden, da et større udbrud har ramt flere afrikanske lande.

Mpox er en zoonose, hvilket betyder, at både dyr og mennesker kan smittes med sygdommen, og sygdommen kan sprede sig fra dyr til mennesker.

Hos mennesker udvikler mpox sig sædvanligvis mildt, men kan i sjældne tilfælde være dødelig. Den viser sig typisk ved influenzaagtige symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine efterfulgt af udslæt med blærer.

Det danske medicinselskab Bavarian Nordic har udviklet en vaccine mod mpox, som er godkendt af WHO til børn fra 12 år og til voksne.

Powered by Labrador CMS