Ukraine vil tvinge Rusland til forhandlinger

Ukraine vil ikke "trygle" Rusland om forhandlinger, men udøve militær pression, siger Zelenskyj-rådgiver

En ukrainsk soldat arbejder denne uge ved en kampvogn i grænseregionen Sumy tæt på Rusland og de områder, hvor Ukraine har indledt en offensiv.
Offentliggjort Sidst opdateret

Rusland skal via Ukraines offensiv i Kursk tvinges til "retfærdige" forhandlinger.

Det siger Mykhajlo Podoljak, som er rådgiver for præsident Volodymyr Zelenskyj, i et opslag på det sociale medie X fredag.

- Vi har absolut ingen planer om at trygle dem: "Vær søde at sætte jer ned for at forhandle." I stedet har vi vist, at vi har effektive tvangsmidler, siger han.

- I tillæg til de økonomiske og diplomatiske midler har vi de militære værktøjer. Vi er nødt til at tildele Rusland markante taktiske nederlag.

- I Kursk-regionen kan vi tydeligt se, hvordan militære værktøjer bruges til at overbevise Rusland om en retfærdig forhandlingsproces.

Begyndte 6. august

Det var 6. august, at Ukraine begyndte en offensiv ind i Kursk-regionen i Rusland.

Der er forskellige meldinger om, præcist hvor meget Ukraine er rykket frem.

Ukraines forsvarschef, general Oleksandr Syrskyj, sagde torsdag, at Ukraine kontrollerer omkring 1000 kvadratkilometer i regionen. Flere medier har sat tallet noget lavere.

Det står dog klart, at det er det største angreb fra en udenlandsk hær på russisk jord siden Anden Verdenskrig.

- Et vigtigt værktøj er også indflydelsen på den offentlige opinion i Rusland, som begynder at ændre sig, når krigen kommer dybt ind på deres territorie, hævder Podoljak.

Skal afgive land

Rusland har sagt, at enhver form for fredsforhandlinger skal indebære, at Ukraine afgiver land svarende til omkring en femtedel af det samlede ukrainske territorie. 

Det er regionerne Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja samt Krim-halvøen.

Ukraine har meldt sig klar til forhandlinger, hvis Ukraines suverænitet respekteres.

Har øget kampmoral

Angrebet har ifølge nyhedsbureauet AFP øget den ukrainske kampmoral. Mange ukrainere siger, at russerne nu får en idé om, hvad det er den ukrainske befolkning på daglig basis har stået over for siden invasionen i 2022.

Offensiven lader dog ikke til at have haft større indflydelse kampene i de russiskbesatte områder i det østlige Ukraine.

Powered by Labrador CMS